Dan Republike Italije: Trileri, fotografije i vječni Rim

6 min. čitanja

Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini, nakon što je proslavila Dan Republike i tim povodom inaugurirala vrijednu postavku venecijanskog majstora Luigija Ballarina “Potez skakača” u Umjetničkoj galeriji, sa nešto drugačijom umjetničkom formom nastavlja obilježavanje ovog praznika.

Naime, od 8. do 15. juna, u tri bh. grada – Sarajevu, Tuzli i Mostaru, biće upriličeni tradicionalni Dani italijanskog filma u BiH. Ova revija se održava već dugi niz godina i uvijek je privlačila pažnju publike jer je italijanski film, također tradicionalno, popularan kao i italijanski strip na ovim prostorima. Nema sumnje da nas i ovaj put očekuje vrlo raznovrstan program koji se realizuje kroz Fare Cinema, program koji je pokrenut prije pet godina.

Svjetska promocija

 

Fare Cinema inače predviđa organizaciju niza inicijativa za promociju kinematografije i italijanske filmske industrije u svijetu, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje, te mreža italijanskih veleposlanstava, konzulata i kulturnih instituta, a u saradnji s Ministarstvom kulture, brojnim agencijama i institucijama. Do sada je kroz program promovisan veliki broj filmskih naslova u kinima od Australije do SAD-a.

Ono što nas najviše zanima je dakako izbor filmova koji će biti prikazani na našim velikim platnima – u Sarajevu će se to dešavati u kinu Meeting Point, u Tuzli i Mostaru zabava će biti organizovana u multipleksima Cinestar, dok će u Banjoj Luci jedan od filmova biti prikazan u Cineplexxu Palas. Važno je napomenuti da je na sve projekcije ulaz slobodan.

Vjerovatno najkomercijalniji naslov od onih koji će biti prikazani u okviru revije je “Nostalgija” Marija Martonea od prošle godine. Priča prati Felicea, bogatog biznismena koji se nakon dugo vremena provedenog između Libana i Egipta, vraća u rodni Napulj. Kako to biva, nije sve isto kao što je nekada bilo i Felice će se ubrzo naći u dilemi – obnoviti prijateljstvo sa starim prijateljem koji je sada šef mafije ili pomoći svećeniku koji se bori upravo protiv tih istih kriminalaca.

Koliko je film dobar, dokazuju nagrade – “Nostalgija” je imala čak 10 nominacija za Srebrenu traku (godišnje priznanje nacionalnog sindikata filmskih novinara i najstarija filmska nagrada u Italiji), a osvojila je četiri. Uz to, film je osvojio jedno priznanje “David di Donatello”, a bio je nominovan i za Evropsku filmsku nagradu.

Još jedan vrlo hvaljen film iz prošle godine, koji je premijeru doživio u Locarnu, stiže u naša kina. Riječ je, kako ga kritičari nazivaju, “o vrlo mokrom modernom vesternu smještenom u mjesto koje je i sunce zaboravilo”. Film se zove “Delta” i donosi dramu sa rijeke Po.

lzmeđu Ferrare i Roviga na vodi, okovana maglom, grupa krivolovaca pristiglih iz Rumunije, posvećena je ilegalnom ribolovu. Među njima je i Elia, mještanin koji je odatle otišao godinama ranije. Na svom putu ubrzo nailazi na Ossa, volontera koji se zajedno sa svojom sestrom i njenim udruženjem brine o zaštiti lokalnog ekosistema. Posve neminovno, krivolovci i volonteri se suočavaju u magli, otkrivajući svoju pravu prirodu u duelu u kojem nema heroja.

Između igranih naslova našao se i jedan divan dokumentarac, i to o glavnom gradu Italije, vječnom Rimu. Autor mu je, a i protagonista, Edoardo Leo. U lutanjima svojim rodnim gradom on otkriva jedan novi Rim, “ciničan, podrugljiv, nasilan, utemeljen na krvi, a ipak u stanju da svaki put iznova oživi u ime ljepote”.

Edoardo Leo je čak i rođen 21. aprila, kada njegov rodni grad slavi rođendan. Leo kroz film postaje istinski ali neuobičajen vodič, pokazujući nam mjesta koja su manje iii više poznata, ali i otkrivajući nam tajne nekih od najpoznatijih znamenitosti na svijetu. lstovremeno, daje novi osvrt na rimsku historiju.

Jedinstvena arhiva

 

Kompletan spisak filmova dostupan je na internet-stranici Ambasade Republike Italije u BiH (ambsarajevo.esteri.it), njihovim kanalima na društvenim mrežama, kao i u samim kinodvoranama. Bitno je sve to provjeriti jer ne igraju svi filmovi u svim gradovima.

Osim filmova, program donosi jednu posebnu izložbu – radi se o fotografijama Mimme Cattarinicha, jedinstvenoj fotoarhivi koja donosi neobjavljenu priču o velikoj italijanskoj kinematografiji od ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća, sve do početka trećeg milenija.

Cattarinich je fotograf koji je sarađivao sa izvanrednim rediteljima i glumcima u ltaliji i inostranstvu. Kroz njegov objektiv reditelji, glumci i filmski profesionalci pojavljuju se u kadrovima koji otkrivaju pozadinu velikih filmskih produkcija – poput Fellinijevih remek-djela “Toby Dammit” (1969), “Casanova” (1976), “Fellini Satyricon” (1969) i “La voce della Luna”. Izložba donosi i zapise sa setova filmova kao što su “Medea” (1969) i “Canterbury Tales” (1972) Piera Paola Pasolinija, “II Tigre” Dina Risija (1967), “Fratello Sole sorella Luna” Franca Zeffirellija (1972), “II Te nel deserto” Bernarda Bertoluccija (1990), “II Maestro” Roberto Benignija (1994), “Legami” Pedra Almodovara (1990) i mnogih drugih.

Postavka će biti otvorena u Zemaljskom muzeju BiH 15. juna u 18 sati.

Podijeli ovaj članak