“Praznik rada” bh. reditelja Pjera Žalice osvojio Grand Prix na festivalu u Varšavi

1 min. čitanja

Novi film bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice “Praznik rada” koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, na svom prvom međunarodnom prikazivanju – u službenom programu 38. međunarodnog filmskog festivala u glavnom gradu Poljske Varšavi osvojio je Grand Prix.
 

Nagradu je u Varšavi preuzeo Žalica, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon međunarodne premijere u Varšavi, slijede projekcije “Praznika rada” na jubilarnom, 20. Zagreb Film Festivalu u Hrvatskoj te na 14. Eastern Neighbours Film Festivalu (ENFF) u Amsterdamu i Hagu, saopćeno je iz SFF-a.

Film se trenutno prikazuje u svim kinima širom Bosne i Hercegovine. U prvom vikendu prikazivanja u bh. kinima, ovaj film je zabilježio rekord, pogledalo ga je skoro 10.000 gledalaca, što je novi najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjoj deceniji.

U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Podijeli ovaj članak