ZVANIČNO: Grad Bosanska Krupa!

3 min. čitanja

Dragi moji sugrađani, od danas građani Grada Bosanska Krupa, Dom naroda Federalnog parlamenta upravo je prije nekoliko trenutaka potvrdio odluku Predstavničkog doma i dosadašnju Općinu Bosanska Krupa proglasio Gradom Bosanska Krupa.

Ponosan sam na tu činjenicu, a vjerujem da i najveći broj vas, taj osjećaj dijeli sa mnom. Kada sam se 2008. godine odlučio kandidovati za prvog čovjeka općine Bosanska Krupa, to je bio jedan od mojih dugoročnih, vizionarskih ali ostvarivih ciljeva. Još tad sam rekao da neću biti političar, već menadžer i ekonomista i da je osnovni cilj da otvaranjem novih radnih mjesta promijenimo izgled naše lokalne zajednice i stvorimo sve uslove da jednog dana dobijemo status grada i tako se uvrstimo u lokalne zajednice kojima bi i inače pripadali da nije bilo svih uništavanja tokom troipogodišnjeg rata. Tada, dakle 2008. godine, na izbornom plakatu svjesno je stavljeno da sam kandidat za gradonačelnika Bosanske Krupe i evo 14 godina kasnije taj cilj je i ostvaren.

Možda neki misle da je 14 godina dug period, ali u historijskom smislu to je vrlo kratko vrijeme u kojem smo od izuzetno nerazvijene sredine, uspjeli da dođemo do statusa Grada. Ima onih koji misle da je taj naziv samo „kozmetički“ i da nam ništa posebno ne donosi, ali nisu u pravu, jer nam se tek sad otvaraju ogromne mogućnosti za korištenje europskih fondova i ako to budemo znali iskoristiti, možemo na ovim prostorima očekivati još svjetliju budućnost.

Današnji dan će sigurno ostati upisan u historiji našeg Grada, te želim iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svojim najbližim saradnicima koji su radili na izradi potrebnih akata, ali i svim vijećnicima u Općinskom vijeću Bosanska Krupa koji su podržali ideju i jednoglasno usvojili predložene akte.

Zahvaljujem se i našem delegatu u Domu naroda Mladenu Loniću i Hadisu Jusiću, te poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH Tahiru Nuhiću i Zeidu Mujiću i svim ostalim koji su sa mnogo žara lobirali da prođe naš prijedlog i koji su upotrijebili sav svoj politički autoritet da dobijemo današnji status Grada.

Vama građanima Grada Bosanska Krupa čestitam današnji dan sa željom da nam se i ubuduće sve naše vizije ostvare.
Živi i zdravi mi bili!“

Gradonačelnik
Armin Halitović

Podijeli ovaj članak