Učenice UWC škole iz Mostara, među kojima i naša Farah Šertović na Konferenciji UN-a

1 min. čitanja

Svjetski lideri okupili se u Egiptu, na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Konferenciju je otvorio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres koji je kazao kako zemlja više nema vremena.

Pored svjetskih lidera i predstavnika preko 200 zemalja svijeta,  na ovoj konferenciji, u funkciji mladih ambasadora naše zemlje su i učenice UWC srednje škole iz Mostara, među kojima je i naša Krupljanka Farah Šertović.
Učenice Oliwia Kaluzna, Imman Kajtazović i Farah Šertović, s profesoricom Eminom Alibegović, trenutno su na najvećoj konferenciji o klimatskim promjenama, gdje predstavljaju kako svoju svoju državu i školu, tako i gradove iz kojih potječu.

Farah nam se kratko javila, inspirisana dešavanjima kojima prisustvuje, kazavši koliko zapravo ovakve konferencija i umrežavanja imaju uticaj na mlade ljude u BiH, ali i globalno.

Učenici Koledža pozvani su od strane organizatora Zayed Sustainability Prize iz UAE, gdje su 2020. godine osvojili prestižnu nagradu za najbolji ekološki projekt – te će prisustvovati konferenciji COP27 kao gošće izaslanstva UAE.

Učenice Farah Šertović, Oliwia Kaluzna i Imman Kajtazović će imati priliku upoznati stručnjake i lidere u različitim sektorima, educirati se o klimatskim promjenama i rješenjima koja slijede, ali i predstaviti svoju školi i zemlju najbolje što mogu.

RadioBK

Podijeli ovaj članak