U Bosanskoj Krupi obilježen Dan veterana policije 91-95

3 min. čitanja

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi te kratkim osvrtom na ratna deÅ”avanja, pripadnici rezervnog sastava policije, članovi udruženja veterana kao i predstavnici organa uprave i Općinskog vijeća, obilježili su 19. septembar, Dan Veterana policije 91-95, jedan od značajnijih datuma kad je odbrana RBiH započeta.

Jadranko Šaran,ratni komandant SJB Bosanska Krupa posebno je danas istakao važnost ovog okupljanja i samog Dana veterana ratne policije, kao okosnicu svega onoga Ŕto su predstavljali u ratu, ali i onoga Ŕto je zaboravljeno u miru. Razočarani su, ističe, jer se ne tretiraju jednako kao ostale jedinice te se skoro i ne spominju pri obilježavanjima značajnih datuma, a bili su prva i najorganiziranija ratna formacija na početku rata.

Jedinica ratne policije je proÅ”la kroz većinu ratiÅ”ta na terenu bihaćkog okruga, bila sastavni dio odbrane BiH, prva formacija koja je stala u odbranu. Iz udruženja smatraju da su zapostavljeni u svim navodima i obilježavanjima, od dana brigade do značajnih datuma odbrane Bosanske Krupe.

Jasmin Hasanović, predsjednik Udruženja veterana ratne policije kaže da su uspjeli, zajedničkim naporima, kroz ovo udruženje, da rijeÅ”e neke osnovne probleme, pa i učestvuju u pojedinim zakonima koji se tiču boraca i invalida proteklog rata, ali da je nezadovoljstvo prisutno zbog zapostavljenosti ove jedinice, no da odredjeni pomak postoji.

Načelnik Armin Halitović je naglasio bitnost i veličinu ove ratne jedinice, prisjećajući se tih prvih godina rata, kao i hrabrosti i organiziranosti stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa. On je čestitao Dan veterana ratne policije, kazavÅ”i da su oni bili, kako prva formacija organizirana na početku rata, tako i pomoć gdje god i kad je trebalo, pored borbenih zadataka koje su I sami imali.

Poslije Centralnog spomen obilježja uslijedilo je druženje pripadnika rezervnog sastava policije, gdje su uglavnom evocirali uspomene, sjećanja na doživljaje i događaje, a ponajviÅ”e na ljude, koje su izgubili u raznim dejtstvima, ali i sve one koje vrijeme polako odnosi. Ističu, svjesni su da ih je sve manje, ali da ne smiju biti ni zaboravljeni ni zapostavljeni i to je glavni cilj ovog druženja.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak