U Bosanskoj Krupi boravio Direktor Turskog kulturnog centra „YUNUS EMRE“ iz Sarajeva G-din Mehmet Akif Jaman sa saradnicima

4 min. čitanja
Ovogodišnje obilježavanje Dana općine Bosanska Krupa započelo je sa „Sedmicom turskog filma“ koju su organizirali BZK Preporod i JU Centar za kulturu, informisanje i obrazovanje iz ovog grada u suradnji sa TKC „Yunus Emre“ iz Sarajeva. Ovo je ujedno i početak suradnje na polju kulture između ovih institucija.

Rukovodstvo TKC „Yunus Emre“ upoznalo je Krupljane sa svojom misijom, organizacijom i aktivnostima.

Fondacija „Yunus Emre“  osnovana je 2007. godine i ima za cilj:predstavljati državu Tursku, turski jezik, historiju, kulturu i umjetnost; pružiti svijetu na korištenje informacije i dokumente o istima; davanje usluga onima koji se žele obrazovati i naučiti turski jezik, kulturu i umjetnost; razviti prijateljstvo i povećati kulturnu razmjenu između Turske i drugih zemalja. Institut „Yunus Emre“ ovisan je o fondaciji i za ostvarivanje ovih ciljeva , pored podučavanja stranaca turskom jeziku u centrima osnovanim u inostranstvu provodi različite kulturne i umjetničke aktivnosti te daje podršku kulturnim i naučno-istraživačkim radovima.

Institut „Yunus Emre“, koji je sa radom počeo 2009. godine, ima više od 58 kulturnih centara u inostranstvu. Pored časova turskog jezika koji se daju u kulturnim centrima, sklapajući saradnje s obrazovnim ustanovama u različitim državama, podržavaju se smjerovi turkologije i učenje turskog jezika. U sklopu Kulturnog centra organiziraju se mnoge aktivnosti koje imaju za cilj predstaviti tursku kulturu i umjetnost, predstavljati državu Tursku na narodnim i međunarodnim događajima. Od 2009. godine prisutni su i u Bosni i Hercegovini.

Direktora TKC „Yunus Emre“ g-dina Mehmet Akif Jamana, njegova zamjenika Ersina Akbuluta, saradnika za kulturu Sameda Pašalića, tesaradnika za turski jezik Adana Kadrića u Bosanskoj Krupi su ugostili predstavnici BZK Preporod Jasmin Grošić i Asmir Crnkić, direktor centra za kulturu Bosanska Krupa Tarik Halkić te rukovodilac Gradske biblioteke G-đa Zumreta Porić.

Predstavnik BZK Preporod Bosanska Krupa Asmir Crnkić za ovu priliku je izjavio:

„U cilju da Bosanska Krupa bude mjesto  kvalitetnih kulturnih i umjetničkih događaja sa obilježjima ne samo bošnjačke već i svjetske kulture reaktivirali smo BZK Preporod u našem gradu.  Mi članovi Preporoda ulažemo  svoje znanje, iskustvo, kao i godinama sticane kontakte  sa  poznatim intelektualcima, umjetnicima, kulturnim radnicima i kulturnim institucijama s kojima smo ranije pojedinačno surađivali. Jedna od institucija s čijim rukovodstvom i zaposlenicima se lično poznajem već nekoliko godina je i TKC „Yunus Emre“ iz Sarajeva. Predložio sam im da započnemo suradnju na polju kulture između njihovog centra, našeg Centra za kulturu i BZK Preporod Bosanska Krupa. Srdačno su prihvatili incijativu i današnji događaj je ako Bog da početak jedne lijepe priče. Nakon “Sedmice turskog filma” plan nam je organizirati izložbu kaligrafskih radova poznatog turskog kaligrafa Savuša Čevika. Dogovorili smo i određene vidove suradnje između naše gradske biblioteke i TKC „Yunus Emre“. Mnogo je ideja na stolu i u fazi razrade i vjerujemda ćemo ih sa našim partnerima iz TKC „Yunus Emre“ u periodu ispred nas uspješno realizirati“.

U ovoj sedmici građani Bosanske Krupe imali su priliku besplatno uživati u „sedmici turskog filma“  učijem okviru su prikazana tri turska filma: Ljubav voli slučajnost, Evlija Čelebija-voda života i Ne pričaj mi priče.

Direktor TKC „YUNUS EMRE“ nije krio oduševljenje sa viđenim u Bosanskoj Krupi:

„Drago nam je što se danas nalazimo u Bosanskoj Krupi, zasigurno u jednom od najljepših bosanskohercegovačkih gradova. Ove godine smo po prvi put ostvarili saradnju sa BZK Preporod Bosanska Krupa i JU Centrom za kulturu Bos. Krupa te zajedničkim snagama organizovali besplatne projekcije turskih filmova za sve ljubitelje turske kinematografije i kulture. Ovo je bio samo početak naše saradnje sa lokalnim institucijama te se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti realizovati već dogovorene projekte“.

No description available.
No description available.
No description available.

Tekst: Esma Crnkić

Podijeli ovaj članak