U bojama mladosti – projekt Gamebook u Opcoj gimnaziji

3 min. čitanja

U prostorijama Opće gimnazije Bosanska Krupa, danas je održana kreativna radionica u sklopu projekta Gamebook, koji je podržan od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

‘’Projekt Gamebook je ustvari program razvijanja mladih za cjeloživotno učenje. Implementator ovih projektnih aktivnosti je udruženje Generacije, zbog čega smo veoma sretni da sarađujemo s lokalnom zajednicom. Ciljevi ovog projekta su, između ostalih, unaprijedit kvaliteta razvoja mladih, obrazovanje ali i aktivizam, ali posebno samostalno iniciranje aktivnosti te osnaživanje grupa mladih za dugoročno lidersko djelovanje. Želimo da ovo bude model organizacije aktivnosti i u nekim drugim školama. Ono što je najvažnije jeste osvještavanje društvene zajednice za potrebe mladih!’’, kazala je Almira Šertović, pedagogica Opće gimnazija Bosanska Krupa.

Kreativna ili umjetnička radionica, pod palicom profesorice umjetnosti Edine Šertović, a u saradnji s Udruženjem ‘Generacije’ iz Bosanske Krupe, okupila je učenike Opće gimnazije i Mješovite srednje škole ‘’Safet Krupić’’, koji su kroz različite tehnike, o različitim temama, ispoljili svoja viđenja svijeta i stvarnosti, a povrh svega, povezali se, sarađivali i družili.

‘’Ovo je jedno veliko druženje, jedan veliki skup kreativnih malih ručica, odnosno djece željne kreativnosti, a nemaju je gdje aplicirati. Lijepa je atmosfera, a ugodno je druženje da razmijene neka razmišljanja, promišljanja, druženje. Teme su na nivou srednjoškolaca, koji su u razvoju, kao odraslijim i ozbliljnijih osobama. Tema su različite, a oni su imali mogućnost da biraju sami šta žele da rade,’’ istakla je profesorica Šertović.

Majčinstvo, emocije, akt, mrtva priroda, tradicija – neke su od tema koje su učenici birali, a kroz umjetnički izričaj i tehniku, koju su odabrali, prikazali su, baš kako to mladi obično i rade, stvarnost svoje generacije, simbole, interesovanja, brigu i radost.

Ovaj projekt se nastavlja i kroz različite druge aktivnosti, a Opća gimnazija Bosanska Krupa, u suradnji s Mješovitom srednjom školom ‘Safet Krupić’, daje mogućnosti i opcije našim mladima, da kroz različite sfere djelovanja, interpretacije stvarnosti i vlastitih htijenja, ispolje sebe, svoju osobnost, želje i planove, ali i okolinu u kojoj žive.

‘’Danas, zajedno s učenicima Mješovite srednje škole imamo priliku da se družimo i da kroz kolaboraciju, radimo radionicu likovne umjetnosti. Imamo različite tematike i tehnike, putem kojih ćemo steći određene radove, gdje ćemo naravno i ukrasiti i sam ambijent škole. Međusobno se upoznajemo, razmjenjujemo iskustva, kreativnost razvijamo svakako, ali i radimo na jačanju odnosa učenika, ali i samih škola’’, ističe Lea, učenica Opće gimnazije.

’Prije svega ovo je naša podrška našoj gimnaziji u njihovim radionicama, ali i da se i mi ispoljimo u tom kreativnom smislu!’’, kazao je Amir, učenik MSŠ Safet Krupić.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak