Tradicionalna “Maslenicijada”: Okusi i mirisi Arapuše

3 min. čitanja

Udruženje žena “Jasminka Čaušević” iz Arapuše već dugi niz godina njeguje bogatu tradiciju očuvanja kulture, običaja i gastronomske baštine svoga kraja. Kroz raznovrsne aktivnosti i manifestacije, članice udruženja s ponosom čuvaju naslijeđe svojih predaka, a jedna od najvažnijih i najradosnijih manifestacija koju organizuju jeste “Maslenicijada”.

“Maslenicijada” je festival hrane kojeg Udruženje organizuje svake godine, a ovogodišnji događaj zakazan je za 06.08.2023. godine. Ova svečanost ima takmičarski karakter i okuplja brojne posjetitelje iz cijelog kantona, ali i iz drugih krajeva Bosne, koji dolaze da uživaju u jedinstvenim specijalitetima i tradicionalnim jelima.

Glavni fokus “Maslenicijade” je na dva takmičenja: takmičenju u pripremanju najbolje maslenice ili masnice te takmičenju u pravljenju hurmašica. Ove dvije delicije imaju posebno mjesto u srcima stanovnika Arapuše i cijelog kraja, pa je ova manifestacija prilika da se pokaže vještina i stručnost u njihovoj pripremi.

Maslenica, poznata i kao masnica, predstavlja tradicionalni specijalitet koji se priprema od domaćih sastojaka, poput svježih mliječnih proizvoda i domaćeg brašna. Ovaj ukusni zalogaj oduvijek je bio sastavni dio važnih životnih trenutaka, a posebno se cijeni u vrijeme Maslenice, koja označava završetak zimske sezone i dolazak proljeća. Na “Maslenicijadi”, majstorice kulinarstva će pokazati svoje umijeće u pripremi ovog tradicionalnog jela, a stručni žiri će ocjenjivati njihov rad i odabrati najbolje među najboljima.

Drugi neizostavni dio ovog festivala je takmičenje u pravljenju hurmašica, sitnih slatkih kolača koji se pripremaju od tankog tijesta i meda. Hurmašice su prava poslastica koja se često pravi za posebne prilike, poput vjerskih i obiteljskih proslava, te ih se s ponosom nudi gostima. Ovo takmičenje donosi posebnu radost jer se miris svježe pečenih hurmašica širi okolinom, probuđujući uspomene na prošla vremena i okupljajući ljude oko zajedničkog stola.

Udruženja i grupe iz različitih dijelova Bosne, kao i iz drugih krajeva, s radošću prihvataju poziv i dolaze u Arapušu kako bi se natjecali u ovim tradicionalnim vještinama, ali i kako bi razmijenili iskustva i uživali u prijateljskom druženju.

“Maslenicijada” je postala prepoznatljiva manifestacija koja promoviše kulturnu i kulinarsku baštinu ovog kraja te privlači sve veći broj posjetitelja iz različitih dijelova zemlje. Ova lijepa tradicija ima i svoju humanitarnu notu jer prikupljeni prilozi i sredstva od prodaje hrane koriste se za podršku lokalnim humanitarnim akcijama i projektima kojima se pomaže zajednici.

Udruženje žena “Jasminka Čaušević” sa svojim članicama s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnju “Maslenicijadu” koja će svim posjetiteljima pružiti priliku da okuse najbolje tradicionalne specijalitete, osjete toplinu srdačnosti i ljubavi koje ova zajednica nesebično dijeli. Manifestacija će očuvati tradiciju i običaje ovog kraja te podsjetiti sve prisutne na važnost čuvanja kulturnog naslijeđa za buduće generacije.

Podijeli ovaj članak