Srednjoškolci Bosanske Krupe obilježili svoj dan

2 min. čitanja

Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata, 17. novembar, se godinama unazad obilježava diljem svijeta, pa tako i u Bosanskoj Krupi.

Ovog petka su srednjoškolci našega grada šetnjom gradom, te okruglim stolom u prostorijama JU „Opća gimnazija“ obilježili ovaj značajan datum. Prisutni su bili i relevantni predstavnici lokalne zajednice, službe srednjih škola, profesori te predstavnici Vijeća učenika srednjih škola grada Bosanska Krupa.

Okrugli stol, kao zajednička aktivnost Vijeća učenika obje srednje škole u našem gradu, je osmišljen na način da su učenici u kutije u školama ostavljali papiriće sa sugestijama, prijedlozima i pitanjima, dok su predstavnici menadžmenta škola na njih odgovarali. Diskriminacija među učenicima, previše usmenih i pismenih provjera u jednom danu, loša organizacija, loši pristupi određenih profesora su samo neke od poteškoća s kojima se naši srednjoškolci susreću danas, dok predsjednica Vijeća učenika JU „Opća gimnazija“ Dalila Hadžić za Radio Bosanska Krupa kaže kako, prema njenom mišljenju, najveći problem jeste zastarjeli plan i program i osim toga i neki monotoni način rada.

Kao i prethodnih godina, naši srednjoškolci su na ovaj način željeli ukazati na značaj obrazovanja i važnost srednjoškolaca, te njihovu ulogu i položaj u današnjem društvu. Zajedničkim su snagama došli do mnogih rješenja koja će se realizirati u budućnosti, šta konkretno govori Amil Rekić, predsjednik Vijeća učenika JU Mješovita srednja škola „Safet Krupić» :

«Naravno, trebali bismo upućivati apele i zahtjeve višim nivoima vlasti kao što je Ministarstvo obrazovanja na USK, također nastaviti kooperaciju između naše dvije škole, organizovati u budućnosti slične aktivnosti i nastaviti se boriti za naša prava.» 

17. novembar proglašen je Međunarodnim danom srednjoškolaca i studenata 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog Vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncetracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano. Prvi Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata je obilježen 1941. godine.

Erna Redžić

Podijeli ovaj članak