U Organizaciji za očuvanje okoliša “Čuvari okoliša” kažu kako su oni, ali i građani do sada u nekoliko navrata nadležnim inspekcijskim organima ukazivali na ovaj, kako navode, ekološki urbicid, ali niko ništa ne poduzima.

– U nekoliko navrata obraćali smo se nadležnim inspekcijskim organima, ali nikakve fajde od toga. Čak su se radile i neke analize vode, ali po njima rezultati su zadovoljavajući te da se ne radi ni o čemu opasnom. No nas niko ne može ubijediti da je to bezopasno i za rijeku i za građane – kaže Almir Harbaš, aktivista u organizaciji.

Razočarani u sramotan odnos sugrađana, komšija, biznismena, koji to rade, ali odlučni u namjeri da sačuvaju simbol ljepote cijele Krajine i BiH, građani Bosanske Krupe do sada su u više navrata kucali na vrata općinske, kantonalne, ali i Federalnog vodnog inspektorata, ali su njihova dosadašnja nastojanja, kako nam rekoše, bila uzaludna.

Mještani Bosanske Krupe sumnjaju da sadržaj crvene boje dolazi iz mjesnu klaonice.

– Najvjerovatnije se radi o krvi koja nikako ne može biti bezazlena i čista. Ima i jedna metalska firma koja se bavi galvanizacijom, pa neki sumnjaju i na nju. Teško je nama običnim građanima bila šta uraditi ako na drugoj strani imamo moćne i jake. Mi sve što možemo prijavimo našem komunalnom inspektoru, ali zaista boli da on do sada ni po jednoj prijavi nije postupio, odnosno nije ništa uradio. Njihova ažurnost je, kao i u većini javnih institucija, ravna nuli kada je u pitanju zaštita okoliša. Danas smo snimili tekućinu sličnu krvi, a prije nekoliko dana bila je neka sa pjenom – priča Harbaš.

Napominje kako Bosanska Krupa nema prečišćivača, iako postoje tri mjesta u gradu odakle otpadne vode odlaze u rijeku.

– Strašno je da se ovakva ljepota svakodnevno uništava, a da nadležne gradske, kantonalne i federalne vlasti ništa ne poduzimaju kako bi se tome stalo u kraj. Znamo da ugradnja kolektora košta, ali zar ima cijenu ovo što se radi i zar nije najveće blago sačuvati zdravlje građana? Mi ćemo i dalje pratiti šta se dešava i izvještavati javnost. Valjda će napokon neko od nadležnih početi raditi svoj posao – kazao je Harbaš.