Šest godina „Mimozinog“ rada u Bosanskoj Krupi

9 min. čitanja

Danas je šest godina godine kako je u Bosanskoj Krupi s radom počelo udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“, a tih šest godina bile su obilježene nizom aktivnosti kojima su ranije oboljele,zaliječene i izliječene žene pomagale oboljelim od svih oblika ove teške bolesti, na putu njihovog liječenja i ozdravljenja.

Nukleus udruženja su bile članice udruženja koje su nekoliko godina radile s kantonalnim udruženjem „Behar“iz Bihaća,koje su na bazi stečenog iskustva i još više neosporne potrebe u općini Bosanska Krupa osnovale udruženje „Mimoza“.Ovo udruženje je od same osnivačke skupštine,koja je bila na današnji dan prije šest godina,okupilo je kao prijatelje mnogo građana općine Bosanska Krupa.

Podrška su im bili nosioci funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,prvenstveno Općine Bosanska Krupa,a zatim i Unsko-sanskog kantona,škole,ali i druga nevladina udruženja.Ovo udruženje u zajedničku borbu uključilo je sve političke subjekte,ljekare i medicinsko osoblje,stare i mlade.

Svakodnevne nove vijesti o novooboljelim od karcinoma već više od dvije decenije su realnost u kojoj živimo i s kojom se,najčešće, nose sami oboljeli i njihove porodice.Neuređen zdravstveni sistem koji još uvijek nema ni registra oboljelih u BiH,svu brigu oko prevencije,edukacije,donošenja povoljnijih zakonskih rješenja,olakšica u toku liječenja,pomoći u postoperativnom i terapijskom liječenju u cijeloj zemlji, sveo je prvenstveno na akcije edukacija udruženja i uz finansijsku pomoć humanih građana i međunarodnih organizacija i liječnika spremnih da pomognu i izvan okvira svog radnog vremena.

Udruženje „Mimoza“ iz Bosanske Krupe je uspjelo tokom ovih šest godine otvoriti vrata mnogim oboljelim kako bi im bili podrška,kako bi im olakšali put do njihovog izlječenja,kako bi ih upoznali s njihovim osnovnim pravima,mogućnostima i nažalost-nemogućnostima.Da uštede na vremenu,lutanju i na novčanim sredstvima.

Uspostavljajući dobru suradnju s liječnicima i medicinskim osobljem u lokalnom Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi i Kantonalnoj bolnici „DR Irfan Ljubijankić“ u Bihaću bili su često jedina ruka oboljelim kojima su liječnici dijagnosticirali tešku bolest.

Uz sve to, udruženje je bilo mjesto gdje su se razmjenjivala iskustva,a u okviru njega oboljele su započele i aktivnost oko izrade unikatnih predmeta,najviše nakita i pletiva, koji su nudili građanima na brojnim akcijama i manifestacijama po cijenama koje građani odrede,a novac koji su tom prilikom zaradili išao je za onu najosnovniju pomoć oboljelim i njihovim porodicama.Zasnovali su i posebnu „Mimoza“ liniju nakita za djecu.

Svoj doprinos prodajnoj radionici rukotvorina dali su i mnogi sugrađani koji se i sami u svom radu bave raznim aktivnostima svojih članica,ali pojedinci koji u slobodnom vremenu stvaraju.

Posebno,s ponosom ističu umjetnike koji su se ove godine uključili u stalnu donatorsku liniju svojih djela,pa je tako ovom udruženju donirano desetak vrijednih umjetničkih djela,knjiga koje su već ponuđene građanima za kupovinu na Novogodišnjem sajmu.

Kraj godine ovom udruženju je vlasnik pozorišta „Scena“ iz Novog Grada je donirao predstavu,“Svugdje pođi,pa u Bosnu dođi“,a sugrađani su su je pogledali,još više kupili karata i tako je za „Mimozu jedna pozorišna predstava uspjela zaraditi sumu na kojoj bi joj pozavidjelo i neko veliko pozorište.

U najavi je i predstava koju će „Mimozi“ donirati udruženje „Ujedinjene žene“,ali je termin održavanja uslovljen poboljšanjem higijensko-epidemiloške situacije.

Još dva su velika dara ili radosti olakšale dosta tešku prošlu godinu „Mimozi“.

Drugi put,ovaj put s veoma značajnim sredstvima ,godinu u kojoj obilježavaju šest godina rada olakšali su svojojm znajčajnom novčanom donaciju iz poduzeća BosanKar iz Bosanske Krupe.

Takođe,na sastanku s općinskim načelnikom redovna budžetska sredstva koja se svake godine izdvajaju za Mimozu,ostala su neupitna i u 2022.

Ne treba zaboraviti da su članovi udruženja „Mimoza“zaslužili i šestogodišnju podršku lokalnih vlasti,ali i privatnih poduzetnika koji su bili dio akcija koje je provodilo ovo udruženje.

Kažimo i ovo:

U udruženju oboljelih od karcinoma pratili su i sve velike akcije koje su se organizirale na državnom nivou,organizirale su predavanja i tribine za osvještavanje građanstva o potrebi veće brige za prevenciju i pomoć u liječenju,kao i prijeko potrebnoj psihološkoj pomoći oboljelim,a slične radionice održavali su i u prostoru Udruženja sa stručnjacima iz te oblasti,kao što su ,u suradnji s liječnicima organizirali i edukacije i predavanja,te posebne dane za besplatne preglede .I svi predavači su počasni ili članovi udruženja „Mimoza“.

U akciju upoznavanja o sveprisutnijim pogubnim statistikama o broju oboljelih i umrlih od ove bolesti, uključili su i mlade,učenike osnovnih i srednjih škola,pa su tako pored dobro posjećenih predavanja u školama,mladi uvijek bili i dio njihovih humanitarnih akcija u općini Bosanska Krupa.Mladi su i realizirali nekoliko projekata kojim su pomogli opremanje prostorija udruženja,izradi banera,bili su dio organiziranja humanih akcija.

Ono što nam je istakla predsjednica udruženja „Mimoza“,Fatma Kadić,uz sve ove aktivnosti,a što smatraju svojom najboljom ulogom,jeste baš onaj direktni kontakt s oboljelim.

Česte su posjete članica udruženja u domovima oboljelih,briga o njihovim porodicama,a gotovo jedina mjesta gdje se oboljeli opuštaju su svakodnevna druženja u prostorijama udruženja, prigodom rođendana,godišnjica i praznika,te posjeta članica sličnih Udruženja.Ponosni su i na posjetu omladinaca iz Švedske.

Redovne stručne psihološke radionice udruženja „Mimoza“ svakog četvrtka, već dugo, mnogo znače svim članicama.Posebno jer ih realiziraju članice udruženja.

Redovno uključivanje u sve akcije borbe protiv svih vrsta karcinoma na nivou BiH su također ustaljena praksa,a posebno su ponosni na Trku za život u Sarajevu ,kao i aktivnost „Pokretni mamograf „ koji je u tri navrata besplatno „skenirao“ žene u Bosanskoj Otoci ,Jezerskom i Pištalinama kao prevenciju od oboljenja karcinoma dojke.“

Mimoze“ su zadužene i za distribuciju paketa pomoći svim operiranim ženama-pakete koji su obezbijeđeni prodajom majica iz programa „Trka za život“.“Mimoze“ su redovni posjetioci svi značajnijih događanja u Općini,žele biti uključeni potpuno u sve aktivnosti i ako mogu dati svoj doprinos.

„Zlatne i roza trakice“ su dvije akcije koje su redovne edukativne prilike u Bosanskoj Krupi,na kojima se pokazuje srođenost ovog udruženja s građanima općine Bosanska Krupa.

U vrijeme corone su se samoinicijativno uključile u prodaju zaštitnih maski od kojih je sav prihod uplaćen za djecu iz udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“,napomominjući da od svojih skromnih sredstava svake godine ovom udruženju daruju mala,ali od srca sredstva za njihov rad.

Obilježavanje Dana zdravlja svakog aprila nosi ovo udruženje i imaju spreman veliki projekt za ovogodišnji april,ako to kretanje s coronom dozvoli.Prošle godine,zbog nemogućnosti odlaska u Sarajevu,šetali su za Život Bosanskom Krupom,a s njima su bila i gotova sva udruženja žena s područja Općine.

U svakom slučaju ,šestogodišnji rezultati rada ovog udruženja trebali bi biti osnova na kojoj bi se programski ciljevi ovog udruženja nastavili realizirati, još značajnijom podrškom svih.

Jer tamo gdje se muči sistem,gdje ne donosi nikakve pomake u većoj brizi za borbu protiv ove bolesti i ne daje podršku oboljelim,postoji samo porodica i ovakva udruženja koja mogu biti uspješna samo uz dobrovoljnu,humanu borbu građana,kako liječnika,medicinskog osoblja,zdravstvenih ustanova,tako i svih ostalih,koji osjećaju našu svakodnevicu u kojoj nas svaki dan dočeka nova vijest o onima koji su oboljeli od karcinoma ili su izgubili bitku,kao i o onima čija iskustva svjedoče o zaista nehumanom odnosu sistema zdravstvene zaštite prema ljudima koji vode bitku za život.

Zato “Mimoza“ treba humane građane i organizacije koje na bilo koji način mogu podržati rad ovog udruženja.

A sretna je jer ih ima.Jer je nikada nisu iznevjerili. Članice udruženja imaju već veliku porodicu podrške,a uz zahvalu za šestogodišnji iscrpljujući rad na brizi o našim sugrađanima u nevolji,stoji i nada da će ta porodica biti još veća do sljedeće sedme godišnjice rada.

Uz čestitke za šesti rođendan Udruženja i izuzetno dobru suradnju s našom medijskom kućom najavljujemo uskoro i redovnu izvještajnu konferenciju udruženja „Mimoza“ na kojoj ćemo saznati i brojčane pokazatelje koji potkrepljuju njihov rad,te plan ovogodišnjih njihovih aktivnosti.

 

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak