„Septembarski dani slobode“ u Bosanskoj Krupi

Dodaj komentar
4 min. čitanja

U nedjelju, 17. septembra, navršava se 28 godina kako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile Bosansku Krupu. Taj dan se slavi kao Dan oslobođenja i kao Dan grada Bosanska Krupa. Kao i svake godine do sada, Dan grada se u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavao brojnim kulturno-zabavnim, sportskim i memorijalnim manifestacijama.

Obilježavanje Dana grada Bosanska Krupa počinje u subotu, 16. septembra, kada će u jutarnjim satima biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja na području grada. Nakon obilaska šehidskih mezarja planirano je svečano otvaranje preuređene Spomen sobe 511. slavne brdske brigade u 12:30 sati u Pištalinama.

U toku subote, na igralištu Idrinovac, održat će se i dva sportska događaja, 18.međunarodni memorijalni košarkaški turnir „Fikret Avdagić“ s početkom u 10:00 sati i Malonogometni turnir veterana nogometa s početkom u 18:30 sati. Polufinale i finale malonogometnog turnira veterana nogometa održat će se u nedjelju u 16:00 sati.

U poslijepodnevnim satima, 16.09. (subota), s početkom u 17:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića za najmlađe građane Bosanske Krupe povodom Dana grada organizovat će se mega zabava i bogat program sa animatorima, plesom, mini slatkim nagradama i zabavnim igrama poput utrke na velikim loptama, utrke na kolicima, Mega XO, Hop-hop, klaun balondžija, igre na stalku, kutak za gradnju, mega bojanke, te kutka za kinetički trenutak.

Obilježavanje se nastavlja u nedjelju, 17. septembra, kada će se povodom Dana grada Bosanska Krupa u 13:00 sati u Domu kulture održati Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bosanska Krupa na kojoj će se dodijeliti gradska priznanja.

Nakon Svečane sjednice Gradskog vijeća u 16:00 sati planirano je polufinale i finale malonogometnog turnira veterana nogometa, a tradicionalna rođendanska torta povodom Dana grada Bosanska Krupa planirana je u 18:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

U večernjim satima, 17.09. (nedjelja), na Trgu Alije Izetbegovića s početkom u 20:00 sati, za sve građane i goste Bosanske Krupe povodom Dana grada i Dana oslobođenja organizovan je koncert Ermina Redžića – Bubija.

Kao što je i prethodno navedeno, 28. godišnjica oslobođenja obilježiti će se prema sljedećem protokolu:

  1. septembar (subota)

10:30 – 14:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru Bosanske Krupe prema sljedećem protokolu:

10:30 – Polaganje cvijeća – Centralno spomen-obilježje

11:00 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Bosanska Otoka

11:00 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Ostružnica

11:20 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Jezerski

11:20 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje – Veliki Badić

11:30 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Solile (Jezerski)

11:50 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Ometaljka (Pištaline)

13:30 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje Ljiljan

12:30 – Svečani otvor Spomen sobe 511. slavne brdske brigade (Pištaline)

10:00 – 18. Međunarodni memorijalni košarkaški turnir „Fikret Avdagić“ (igralište Idrinovac)

17:00 – 19:00 – Mega zabava za djecu povodom Dana grada Bosanska Krupa (Trg Alije Izetbegovića)

18:30 – Malonogometni turnir veterana nogometa (igralište Idrinovac)

 

  1. septembar (nedjelja)

13:00 – Svečana sjednica Gradskog vijeća (Dom kulture)

16:00 – Polufinale i finale malonogometnog turnira veterana nogometa (igralište Idrinovac)

18:15 – Rođendanska torta (Trg Alije Izetbegovića)

20:00 – Koncert – Ermin Redžić Bubi (Trg Alije Izetbegovića)

Na sve spomenute događaje organizatori pozivaju Krupljane i one koji vole Bosansku Krupu, da prisustvuju programskim aktivnostima i na taj način daju doprinos u obilježavanju iznimno važnog historijskog datuma.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare