Sadnice za „Posadi svoj hlad“ stigle u Bosansku Krupu

5 min. čitanja

„Da li ste znali da se širom svijeta godišnje posiječe sedam miliona hektara šume?
Učinite nešto danas, posadite svoj hlad!Ekološka kriza je realnost. Realnost u kojoj je svaki korak velik.Zeleni razvojni centar“od 2014.godine , korača tim putem. Nakon uspešnih akcija i organizovanja sadnji kako jesenjih tako i prolećnih u Srbiji, željeli su da nam se predstave i na teritoriji Bosne i Hercegovine.U našim dosadašnjim akcijama, učestvovale su Medjunarodne organizacije, društveno odgovorne kompanije, lokalne samouprave i naši sugrađani.Stoga Vas pozivamo, da zajedno sa nama, učestvujete u očuvanju i bogaćenju životne sredine u kojoj svi živimo, u kojem će sutra naša deca živeti. Očuvanje životne sredine neka se ogleda u našoj posvećenosti životnoj sredini i tome kako se ophodimo prema njoj. A bogaćenje životne sredine, neka budu sadnice, te iste sadnice će nam obezbediti luksuz današnjice koji se zove kiseonik. Pored kiseonika, te sadnice će nam obezbediti hlad, i čist vazduh!Mi smo tek počeli. Cilj u 2021. jeste 300.000 sadnica novih stabala!Želimo Vam dobro zdravlje i da budete deo našeg uspjeha! Poveži ljude. Podrži akciju. Posadite hlad. Svoj hlad.“
Tako je krenulo.

„Mi ne sadimo drveće u šumama nego u gradovima zato što tamo i živimo. Iz tog razloga i realiziramo Projekat Posadi Svoj Hlad, kako bismo nadoknadili nedostatak zelenila u urbanim gradskim sredinama. Naš plan je, da u narednim godinama podijelimo 300.000 sadnica građanima i na taj način stvorimo zdravija mjesta za život svih nas“. Ovaj projekat je takođe usuglašen sa europskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čisti zrak u urbanim sredinama jedan od stupova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.“-poručuju iz „Zelenog razvojnog centra“.

Nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ pokrenula je akciju „Posadi svoj hlad“ u okviru koje jedna osoba može da dobije jednu sadnicu bijelog jasena.Akcija se provodi putem interneta, a ima za cilj sadnju 300.000 sadnica bijelog jasena u toku 2021. godine.“zeleni razvojni centar“ je član velike ekološke akcije “Trilion triz” koju je pokrenuo Svjetski ekonomski forum u Davosu.Sam proces zahtijevao je angažovanost građana koji su mogli ostaviti glas podrške na sajtu „Zelenog razvojnog centra“ i tako obezbijediti svom gradu besplatne sadnice.

Za realizaciju bilo je je potrebno ostvariti 1% glasova od ukupnog broja stanovnika određenog grada, a sadnice su koje su uspješno obezbjedili i građani Bosanske Krupe stigle su u petak u Bosansku Krupu.Po pet sadnica preuzeli su predstavnici šest bosanskokrupskih osnovnih i srednjih škola,sadnice je pojedinačno preuzelo i nekoliko građana,dok će ostatak sadnica,uz zainteresirane građane i stručnu podršku Komunalnog poduzeća i ŠPD „Unsko-sanske šume“-Šumarija Bosanska Krupa , u ponedjeljak će biti zasađeno na parkovnim površinama i uz gradsku obalu rijeke Une.Bosanskokrupski građani su nedvosmisleno potvrdili zainteresovanost za ozelenjavanje svoje okoline. Zahvaljujući dobroj volji naših sugađana, u Bosansku Krupu dolazi 100 sadnica bijelog jasena. Sadnice su obezbjeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija koje žele da ozelene mjesta gde živimo i kojima je bitno zdravlje građana i tim kompanijama se,kao i organizatoru akcije Općina Bosanska Krupa nesebično zahvaljuje.Na sadnicama za Bosansku Krupu pisalo je :Ovnak,EP,CM i Holdina.Stručnjaci iz oblasti šumarstva,komunalna inspektorica,predstavnik lokalne uprave i mediji pratili su ovaj dogašaj u Bosanskoj Krupi.Nema veće sreće nego kad sjedite u hladu drveta sa svojim susjedima nakon mnogo godina, niti većeg ponosa nego kad kažete “posadili smo ovo drveće”! Zamislite da vaše dijete jednako ponosno sjedi sa svojim djetetom u njegovoj hladovini.Poruka je organizatora ove velike akcije.Devetog aprila sadnice bijelog jasena stigle su u Bihać,Bosansku Krupu,Bratunac,Brčko,Brezu,Bugojno,Foču,Goražde,Gradišku,Ilijaš,Bijeljinu,Kozarsku Dubicu,Laktaše,Ljubuški,Lopare,Maglaj,NovoGoražde,Rudo,Šekoviće,Sokolac,Srebrenicu,Tešanj,Ugljevik,Vogošća i Zvornik.Isti dan sadnja je obavljena u zelenim prostorima Prve osnovne škole,dan kasnije gimnazijalci su posadili bijeli jasen u parku Druge osnovne škole u kojoj trenutno pohađaju nastavu.

RadioBK

Podijeli ovaj članak