5.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 5 Decembra, 2021

„Roza mjesec“ u Bosanskoj Krupi

Mjesec oktobar ponovo je obojen u roza boju i posvećen podizanju svijesti javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, ali i pružanja pomoći i podrške onima koji su već oboljeli.

U organizaciji Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ Bosanska Krupa, Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke obilježava se i u Bosanskoj Krupi.

U nedjelju, 04. oktobra, Bosanska Krupa pridružila se akciji „Race for the cure“, najvećoj trci i šetnji u Europi. Šetnji za ozdravljenje i članicama i članovima „Mimoza“ Bosanska Krupa pridružila su se udruženja žena s prostora općine, Udruženje „Ujedinjene žene“ te građani Bosanske Krupe. Oko 70-ak učesnika šetalo je u nedjelju za život.

Aktivnosti obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke nastavile su se i jučer, na Trgu Alije Izetbegovića, od 10.00 do 14.00 sati. Podjelom roza trakica s mogućnošću simboličnih donacija građane Bosanske Krupe nastojalo se osvijestiti o ovoj, kako je nazivaju, „bolesti modernog doba“ kao jednoj od najučestalijih malignih oboljenja kod žena kao i o važnosti pravovremenog uočavanja bolesti i njene prevencije. Ipak, kako ističe Fatma Kadić, predsjednica Udruženja „Mimoza“ Bosanska Krupa, iako je cijeli mjesec oktobar psvećen karcinomu dojke, borba protiv ove opake bolesti traje 365 dana u godini.

„Cijeli oktobar je namijenjen ženama oboljelim od karcinoma dojke stoga što je njih najviše među oboljelima. Prevencija je jako bitna. Samopregledi, redovno odlaženje kod liječnika, ultrazvučni i mamografski pregledi. Svaka žena, otkrivena na vrijeme, je izliječena. Mi se često zavaravamo ‘a skupo mi ovo, skupo mi ono’ – jedna pretraga ne košta puno dok liječenje jedne oboljele košta oko 100.000,00KM. Kad se oboli, onda više nema prepreka za novac. On se pronalazi, ali ja bih voljela da nas bude što više izliječenih, da budemo među onima što je na vrijeme otkriveno. Udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“ Bosanska Krupa ne bori samo u oktobru već cijelu godinu kroz razna predavanja, edukacije, psihološke i pedagoške radionice, radionice izrade nakita, pletiva i sl. Pokušavamo da osnažimo svaku ženu jer ako je žena sama ona je jako uplašena, ali, kad je u grupi, tu smo mnogo jače – zajedno smo jedno, zajedno smo jače“, naglašava Fatma Kadić, predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ Bosanska Krupa.

A da nisu same, dokazala su im udruženja žena sa prostora općine Bosanska Krupa, Udruženje „Ujedinjene žene“ te vijeća učenika i učenici „Druge osnovne škole“ i Opće gimnazije „Bosanska Krupa“ koje, kako kaže gospođa Kadić, treba na vrijeme educirati i uputiti kako bi oni mogli nastaviti itekako značajan rad članica „Mimoze“. A da su svjesni da moraju pravovremeno djelovati i da moraju biti podrška oboljelima svjesni su i sami učenici.

„Odlučili smo se pomoći iz razloga što smo svjesni da postoji mnogo žena koje se bore sa ovom bolešću i da to nije nimalo lako. Jako je teško pružiti ono što im tačno treba, mi to ne možemo, ali smo sigurni da će im i ovakav vid podrške značiti, pa bar moralno. A značit će i nama jer ćemo se osjećati upotpunjneo jer znamo da smo pomogli“, rekla je za RBK Lejla Mesić, učenica Opće gimnazije „Bosanska Krupa“.

 

Radio BK

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci