Preminula profesorica Anela Brko, oglasili se iz Gimnazije Bosanska Krupa

2 min. čitanja

Danas je tužan dan u Gimnaziji u Bosanskoj Krupi. Na zvaničnom školskom Facebook profilu su se oglasili i podsjetili na bivšu učenicu, a potom i profesoricu engleskog jezika Anelu Brko, koja je preminula u utorak, 9. maja.

Anela Brko je bila učenica Gimnazije u Bosanskoj Krupi, a u profesorica je bila u Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi.

Njihovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Suze su riječi koje treba napisati” reče pjesnik

Mi danas pišemo sjećanja na našu Anelu Brko, bivšu učenicu, a potom i profesoricu engleskog jezika.

Anelu pamtimo po njenoj lepršavoj ležernosti, a ujedno i finoj otmjenosti kojom je zračila, te poštovanju prema ljudima i događajima.

Draga Anela, neka ti Uzvišeni Allah podari najljepše džennetsko mjesto sa odabranima, a onima koji te vole neka podari snagu da nastave dalje.

Jer, kako si i sama znala reći, svako od nas je tačno tamo gdje Uzvišeni želi da budemo.Uvijek ćemo te nositi u srcima“, napisao je Kolektiv JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa.

Anela Brko je kćerka Reufa Brke, koji je 13. decembra 1980. godine izgubio skoro cijelu porodicu.

Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima kada je voz krenuo iz Bosanske Krupe prema Bosanskom Novom i Zagrebu i naletio na teretni voz koji se kretao iz Bosanske Otoke.

Došlo je do strahovitog sudara u naselju Podvran, gdje su izginuli skoro svi putnici. U vozu se nalazilo 27 putnika, od kojih je poginulo 23. Preživjela su samo četiri putnika koja su bila teško povrijeđena.

Reuf Brko je u nesreći izgubio kćerku Pamelu i suprugu. Kasnije je izgubio i sina, koji je bolovao od leukemije. Kasnije se ponovo oženio i dobio Anelu. Ona je preminula 9. maja 2023. nakon kratke bolesti.

Podijeli ovaj članak