Potpisan ugovor za dovršetak puta ka spomen obilježju „Ljiljan“ na Ćojluku

2 min. čitanja

U Kabinetu općine Bosanska Krupa danas je potpisan ugovor izmedju načelnika Armina Halitovića i Safeta Kovačevića ispred KOVGRAD Bužim firme koja će biti izvodjač radova na izgradnji skoro 550 metara puta prema spomen obilježju Ćojluk.Sredstva u visini 69 983 KM osigurala je Vlada USK u visini od 50 000 KM i općina Bosanska Krupa 20 000 KM. Rok za završetak je 25 kalendarskih dana od uvodjenja izvodjača u posao.

Podsjetimo, nakon što je prošle godine otvoreno spomen obilježje „Ljiljan“ na platou Ćojluk, koji svojom impozantnom veličinom svjedoči i podsjeća na stradanja u toku agresije na BiH, Bosansku Krupu i njen narod, ali i dešavanja u ,kako nosi epitet, „bici svih bitaka“, ovaj projekt je neophodno dovršiti odnosno kompletirati.To svakako podrazumijeva dovršetak puta do samog spomen obilježja, uredjenje zelene površine u podnožju ljiljana te izgradnju metodno-pokazne zemunice koja bi bila svojevrsni muzej svega onog što se dešavalo tokom bitke za mostobran Ćojluk i značaja njegovog slamanja ljeta 1995. godine kada se vodila odlučujuća borba za tzv. bihaćki džep. Prema riječima člana organizacionog odbora Husnije Šarića, koji je 3100 kvadratnih metara zemlje poklonio Općini za izgradnju ovog spomen obilježja do sada je, bez današnjeg ugovora, utrošeno oko 230 000 KM koja su obezbjedile Vlada USK, općina Bosanska Krupa iz budžetskih sredstava i donacijama gradjana.

Trenutno se radi na izradi i pripremama za realizaciju projekta izgradnje metodno-pokazne zemunice koju će mladji naraštaji moći posjetiti i na licu mjesta se upoznati sa težinom bitke u kojoj su tokom mostobrana poginula 63 pripadnika 511. Sbbr od kojih čak 13 na dan slamanja mostobrana 10./11. juli 1995.godine. Preživjelim učesnicima i svjedocima dešavanja biće podsjetnik i mjesto za evociranje nemilih dešavanja tog vremena.

Renata S./RadioBK

Podijeli ovaj članak