Posjetite izložbu fotografija starih vodenica „Bili jednom mlinovi Unski“

1 min. čitanja

Povodom Dana rijeke Une u organizaciji JU “Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje“ Gradska galerija postavlja izložbu fotografija starih vodenica na rijeci Uni pod nazivom „Bili jednom mlinovi Unski“ autora Nermina Delića.

Riječ je o 25 fotografija starih vodenica na rijeci Uni od Martin broda do Bosanske Otoke. Na pomenutom riječnom potezu bilo je na desetine i desetine mlinova. Svi su se mlinovi zvali po prezimenu vlasnika. Danas mlinova je sve manje. Ostao je još poneki mlin da prkosi vremenu.

Vremena se mijenjaju, a tako i način života. Ovaj bi posao u narednim godinama mogao skroz nestati, jer nema ko da nastavlja tradiciju. Mlade ljude mlinovi ne zanimaju, dok se starije generacije sa sjetom sjećaju. A i danas nerijetko ćete čuti naše starije sugradjane koji kažu da kad se žito samelje u mlinu na vodu, kruh je drugačiji, kuruza je slađa…

Ovu zanimljivu postavku moći ćete pogledati ne samo prilikom otvora u ponedjeljak 17. maja od 19 sati, već i narednih desetak dana odnosno do 28. maja.

 

Podijeli ovaj članak