Porušena jedna od posljednjih unskih vodenica u Mlinčićima kod Bosanske Otoke

3 min. čitanja

Posljednja unska vodenica u Mlinčićima kod Bosanske Otoke, stara oko 100 godina, u ponedjeljak, 22. februara 2021. godine, u popodnevnim satima, potpuno je porušena u neobičnoj saobraćajnoj nezgodi. Kako saznajemo od mještana Bosanske Otoke, vozač, inače policajac iz mjesta Suvaja kod Bosanske Krupe, zbog neprilagođene brzine, sletio je s kolovoza i zabio se u staru, drvenu vodenicu koju je potpuno srušio.

Sreća u nesreći bila je ta da se u vozilu nalazilo četvero putnika koji su ostali neozlijeđeni. Za razliku od njih, stara Mujagića vodenica ili Mlin u Klancu nije bio takve sreće. Izdržao je desetine poplava, dva rata, samljeo brdo raznog žita, međutim, ljudsku bahatost nije izdržao.

Nekada su rijeku Unu, pored njene smaragdno zelene boje, slapova, brzaka, ada i drveća, ukrašavale i stotine vodenica. Samo u Martinbrodu bilo ih je oko osamdeset, a u Bihaću preko stotinu. Mlinski točkovi, vitlovi i žrvnjevi, skoro neprestano su se vrtjeli meljući dnevno tone žita. Izbijanjem Agresije na Bosnu i Hercegovinu, velikim dijelom utihle su i unske vodenice. Škripu mlinskog kola, šum vode i klepetanje čekala o vodenički kamen zamijenili su zvuci jakih eksplozija.

Nakon Agresije, mali dio vodenica ponovo je osposobljen, dok je većina njih prepuštena zubu vremena. Malopomalo, jedan po jedan, zamirali su i zvuci vodenica koje su još mljele. Danas ih je duž cijelog toka rijeke Une ostalo još svega nekoliko. U Bosanskoj Otoci, prelijepoj varoši na obalama Une, nekada je mljelo dvadesetak vodenica. Većina ih je bila locirana u mjestu Mlinčići, koje i dobilo ime po brojnim vodenicama koje su se tu nekad nalazile. Tokom posljednje velikosrpske agresije sve su prestale s radom, a nakon rata, pušten je u pogon Mujagića mlin, koji je mljeo sve do neki dan.

Mještani Bosanske Otoke na desnoj obali Une, među kojima je prednjačio Hamdija Mujagić, godinama su se brinuli o ovoj vodenici. Oni se nadaju da će biti dovoljno zainteresiranih građana da pokrenu obnovu ove vodenice koja je bila jedan od otočkih simbola i podsjetnik na minula vremena i njihova djetinjstva. U tim nadanjima pomalo ih hvata i zebnja s obzirom na to da znaju da će i ovaj put od nadležnih općinskih organa, najvjerovatnije, dobiti samo lijepe riječi i pusta obećanja, dok su male šanse da dobiju konkretnu pomoć. Bilo kako bilo, ostaje nada da će stara vodenica ponovo niknuti na obali Une na lokalitetu Mlinčići, jer među nama još ima onih koji neće dozvoliti da Mlinčići ostanu bez mlinčića.

Podijeli ovaj članak