Polaganjem svečane zakletve općinski od juče imaju status gradskih vijećnika

5 min. čitanja

Svečanom zakletvom te kraćim obraćanjem predsjedavajućeg Općinskog vijeća, predsjednika Klubova vijećnika i gradonačelnika konstituisano je Gradsko vijeće Bosanska Krupa.

Predsjedavajući Alen Lipovača kratko je podsjetio prisutne na proces od momenta pokretanja pitanja dobijanja statusa Grada u Općinskom vijeću prije tri godine do nedavno njegovog potvrdjivanja u Domu naroda FBiH.

„Mi ne da smo zadovoljni, već smo presretni, jer ovo je historijski trenutak za naš grad i naše gradjanke i gradjane Grada Bosanska Krupa, za nas vijećnike kao i za prvog gradonačelnika Grada Bosanska Krupa.Tri godine trajao je proces. Krajem 2018.godine. smo donijeli jednoglasnu odluku o proglašenju grada Bosanska Krupa nakon čega je ista odluka upućena u daljnju parlamentarnu proceduru da bi krajem februara mjeseca ove godine, nakon prolaska kroz oba Doma parlamenta FBiH, Bosanska Krupa konačno dobila status grada– kazao je u svojoj izjavi predsjedavajući Gradskog vijeća Bosanska Krupa Alen Lipovača.

Medju zvanicama, koje su činili ministar za boračka pitanja u Vladi USK Samir Jašaragić, kantonalni zastupnici Muhidin Šertović i Ifeta Kadić, predstavnici boračkih organizacija, direktori javnih preduzeća i ustanova prisutni ovom svečanom činu bili su i pojedini bivši načelnici.

Kako je dobijanje statusa Grada Bosanska Krupa prokomentirao Idriz Ezić, ratni i prvi poslijeratni načelnik općine Bos.Krupa:

„Moram iskazati zadovoljstvo jednim konceptualnim rješenjem koje su gradjanke i gradjani Bosanske Krupe sigurno zaslužili.Vjerujem da će ovo rješenje donijeti jednu novu energiju, jednu novu snagu za prosperitetniju budućnost svih gradjana.Čestitam!“

„Ovo je jedan izuzetan, svečan i lijep dan za Grad Bosansku Krupu, za njene gradjanke i gradjane.Svima čestitam i želim da status Grada donese prosperitet, kvalitetniji život, rahatluk, posebno mladim ljudima kako ne bi odlazili, kako bi ostajali u svojoj državi.Još jednom sve čestitke!“ kazao je Hamdija Grošić ,načelnik Bosanske Krupe u mandatu 2004-2008.godina.

Tri godine su trebale da se zaokruži kompletan proces, čekalo se i dočekalo kaže sada gradonačelnik Armin Halitović :

Dočekali smo ono što smo mi u Krupi oduvijek smatrali, a to je da smo mi jedna gradska sredina , jer naša historija i naša kultura i sve ono što je Bosanska Krupa dala kroz historiju je vrednovano i ima svoje mjesto u historiji BiH.Dobijanjem statusa Grada nećemo dobiti ništa servirano, ali smo dobili jedan dobar alat, koji ako budemo znali dobro iskorititi u Bosanskoj Krupi možemo napraviti još jedan dobar zamah u daljem razvoju Bosanske Krupe.“

Nakon zajedničkog slikanja i ispraćanja zvanica gradski vijećnici su se vratili u vijećničke klupe kako bi okončali konstituirajuću sjednicu. Bilo je potrebno još usvojiti Prijedlog privremene statutarne odluke Grada Bosanska Krupa. Medjutim prijedlog prihvaćen nije, jer su za izglasavanje ovog prijedloga bile neophodne dvije trećine vijećnika. Rasprava se vodila najviše zbog dva člana u prijedlogu Statuta Grada-jedan koji se odnosi na buduće kreditno zaduženje Grada Bosanska Krupa za koje je opozicija smatrala da je neophodno, kod dobijanja saglasnosti Gradskog vijeća, da dvije trećine vijećnika budu „ZA“ i drugo da se iz prijedloga briše član koji definiše „Nacionalnu manjinu“, jer ovakva stavka je , kako su rekli u opoziciji, na svakim izborima manipulativni mehanizam za dobijanje još jedne ruke u vijeću tvrdeći istovremeno da su sve općine i gradovi na USK ovu stavku davno izbrisali iz svojih statuta te da takvo što postoji još samo u Bosanskoj Krupi.

Iz pozicije su odgovorili da ovakvim prijedlozima opozicija traži izmjenu Statuta što je posebna procedura te da se stavka „Nacionalna manjina“ ne može izbrisati pozivajući se na popis iz 1991.godine odnosno Ustav države.

Na kraju je predsjedavajući Lipovača Prijedlog statutarne odluke dao na glasanje gdje je 13 vijećnika bilo „za“ , 10 „suzdržano“ tako da ovaj prijedlog bez dvotrećinske većine prošao nije čime je završena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak