Objava čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine,

2 min. čitanja

Poštovane građanke i građani Bosanske Krupe u domovini i dijaspori, čestitam Vam 25. novembar – Dan državnosti  Bosne i Hercegovine.

Prije 79 godina održano je zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu i tada su delegati iz svih djelova BiH donijeli odluku da kao ravnopravna Socijalistička republika BiH, koja neće biti ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska već i muslimanska i hrvatska i srpska, zajednica ravnopravnih naroda i svih drugih narodnosti koje su u njoj žive. Tada su građani BiH hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke.

Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji i imao je presudan značaj za opstanak BiH. Građanke i građani BiH tada su odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim republikama trajno trasirali put ka nezavisnosti i samostalnosti.

BiH je danas samostalna i međunarodno priznata država, koja teži da postane dio evropske i euroatlantske porodice, kao globalnog simbola sigurnosti i prosperiteta.

Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu BiH i osigurali njen opstanak kroz sve teške bitke kroz historiju. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane BiH danas ne bi bilo naše države. To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

U to ime, svim građankama i građanima Bosanske Krupe još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti

Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina.

 

                                                                PREDSJEDAVAJUĆI GRADSKOG VIJEĆA

Alen Lipovača,s.r.

Podijeli ovaj članak