Obilježeno 30 godina od dana agresije na Bosansku Krupu

4 min. čitanja

U organizaciji Patriotske lige, Grada Bosanska Krupa i u saradnju sa JU ā€žCentar za kulturu, obrazovanje i informisanjaā€œ Bosanska Krupa, sinoć je, izložbom slika sa motivima Bosanske Krupe i prigodnom akademijom u Maloj sali Doma kulture, okončano obilježavanje 30 godina od Dana agresije na Bosansku Krupu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici izvrÅ”ne i zakonodavne vlasti Grada Bosanska Krupa i USK-a, predstavnici udruženja proisteklih iz rata, političkih partija te građani. Prigodnim govorima prisutnima su se obratili Mujo ef. Ćehić, Idriz Ezić, bivÅ”i načelnik općine Bosanska Krupa, Samir JaÅ”aragić, ministar za pitanja boraca i RVI USK-a, te Armin Halitović, gradonačelnik Grada Bosanska Krupa. Nit koja je vodila sva obraćanja jeste ukazivanje na važnost pružanja otpora i izgradnje i očuvanja kulture sjećanja.

ā€žOkupili smo se joÅ” jednom da na dostojanstven i častan način obilježimo ovaj značajan datum u historiji Bosanske Krupe ā€“ tragičan, ali opet, ne moramo to gledati kao tragediju bez obzira na sve žrtve koje smo imali. Bez obzira na sve, mi smo izaÅ”li kao pobjednici. Sloboda je bila preskupa. Bio je to težak i trnovit put. Međutim, mi smo se vratili, od poraženog doÅ”li smo do pobjednika. Krupa se digla iz pepela zahvaljujući naÅ”im najboljim sinovima. Mi trebamo biti sretni Å”to smo se vratili ā€“ ponavljam, uz ogromne žrtve. Trebamo učiti iz proÅ”losti i lekcija koja nam je najbitnija jeste da je ključ uspjeha jedne zajednice povjerenje i samouvjerenostā€œ, rekao je Samir JaÅ”aragić, ministar za pitanja boraca i RVI USK-a.

O značaju bosanskokrupskog otpora, vraćanju u poruÅ”enu Bosansku Krupu i njenoj ponovnoj izgradnji govorio je i gradonačelnik Halitović ističući da je 21. april 1992. godine, dan je kojega će se svi naÅ”i stanovnici koji su ga preživjeli sjećati dok su živi ā€“ dan kojega se moramo sjećati i kojeg moramo obilježavati.

ā€žDođe taj april mjesec i, kako se približava 21., polako se osjećaji mijeÅ”aju. TeÅ”ko je reži kako se osjećamo na danaÅ”nji dan. prije 3o godina počela je brutalna agresija na Bosansku Krupu od srbo-četničkog agresora, JNA ā€“ od onih koje smo godinama poznavali s kojima smo se družili. Ipak, zahvaljujući patriotima, pripadnicima Patriotske lige, Teritorijalne odbrane, Misnistarstva unutraÅ”njih poslova te rezervnog sastava Å”olicije, građani Bosanske Krupe su pružili otpor i to je najvažnije Å”to se u tom momentu desilo. Nismo bili naoružani, u počektku ni organizirani, ali pružili smo otpor, dovoljan da se u Bosanskoj Krupi ne desi ono Å”to se desilo u Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici i u drugim gradovima BiH gdje nije bilo nikakve pripreme za odbranu od agresije. 1244 dana smo čekali povratak kući. Nakon 1244 dana pripadnici 511. slavne su izvrÅ”ili svoj vojnički, moralni i historijski zadatak ā€“ oslobodili su Bosansku Krupu. Mi danas živimo u Bosanskoj Krupi, i mi, i svi oni koji žele da žive u Bosanskoj Krupi. Svi oni dobrih namjera i dobre volje su ovdje dobrodoÅ”liā€œ , naglaÅ”ava Armin Halitović, gradonačelnik grada Bosanska Krupa.

Sinoćnja akademija posljednja je u nizu aktivnosti pri obilježavanju Dana agresije na Bosansku Krupu. Podsjećamo da je na isti dan otvorena izložba (po)ratnih fotografija i printanih materijala te održan čas historije u JU ā€žOpća gimnazijaā€œ Bosanska Krupa, a dan ranije na Centralnom Å”ehidskom spomen-obilježju poloćeno cvijeće, proučena Fatiha i odana počast poginulim borcima ARBiH.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak