Obilježavanje Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu

3 min. čitanja

Svakog 21.aprila, Krupljani, ma gdje bili, zadrhte na tren i prisjete se te ‘92.godine, koja je obilježila mnoge živote, a sviju nas obvezala na vječnu kulturu sjećanja i pamćenja.

Dvadeset i prvi april je Krupljanima teško sjećanje, gorka riječ za izgovor, duboka tuga u duši i vječna opomena. U nedjelju, 21.aprila navršavaju se 32 godine od napada na Bosansku Krupu, početka agonije duge 1244 dana, teške više od 500 života, naših sugrađana, boraca, najboljih bosanskohercegovačkih sinova.

Povodom ovog značajnog datuma grada, organizacioni odbor danas je održao sastanak, kojim se i ovaj 21.april  obilježava nizom aktivnosti, dostojanstveno i s poštovanjem prema onima koji su svoje živote dali za našu slobodu danas.

Obilježavanje počinje uj jutarnjim satima u nedjelju, 21.aprila, obilaskom šehitluka i spomen obilježja na području Grada Bosanska Krupa, od 10h, gdje će delegacije, organizacije i pojedinci odati počast našim herojima, te se prisjetiti te ‘92.godine prigodnim referatima boraca i starješina.

Kasnije, istog dana, u 17h odaće se počast i proučiti Fatiha na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi, odakle će se prisutni uputiti u Dom kulture, gdje se održava Svečana akademija povodom obilježavanja Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu sa početkom u 17:55h, a nakon referata i obraćanja održaće se promocija knjige autora Seada Jusića, ‘’Bitka za Bosansku Krupu’’.

‘’Motiv je moje saznanje da narod koji nema svoje heroje, sa čijim će se idealima identifikovati i ponositi nadolazeće generacije, u biti i nije narod. Mi ne smijemo našim unucima ostaviti stigmu žrtve, stigmu genocidiranih, popaljenih, silovanih, protjeranih, poraženih. Herojska borba Armije R BiH sublimirala je čudo bosanskog otpora i sačuvala Bosnu, Bošnjake i sve Bosance kojima je Bosna jedina ili prva u srcu domovina’’, kazao je u jednom svom izlaganju komandant Sead Jusić, a u knjizi ‘Bitka za Bosansku Krupu’, čiji je izdavač Udruženje Reis Mehmed Džemaludin Čaušević, autor ističe borbe svih jedinica, kroz vrijeme i mjesta, dajući istančane preslike bitaka, ljudi i dešavanja. Značaj ove knjige leži i u izvornim zapisima, dokumentima, fotografijama i svjedočanstvima, čime postaje značajna histoografska vrijednost, ali i svima nama ostavština i štivo koje moramo imati.

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe

Podijeli ovaj članak