Obilježavanje Dana hidžaba u Bosanskoj Krupi

4 min. čitanja

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa jučer je u Bosanskoj Krupi po prvi put formalno obilježen Dan hidžaba.

Obilježavanje Dana hidžaba u Bosanskoj Krupi otpočelo je okupljanjem ispred Gradske džamije i defileom do Trga Alije Izetbegovića gdje su našim sugrađankama podijeljeni simbolični pokloni. Nakon podne namaza, u Gradskoj džamiji Bosanska Krupa održano je predavanje za žene koje je vodila Elvedina Mušić, profesorica islamske vjeronauke, a svoje iskustvo o stavljanju i nošenju hidžaba podijelila je profesorica geografije Selma Badić-Ćehić.

Dan hidžaba se od 2013. godine obilježava 01. februara diljem svijeta na prijedlog studentice Nazme Khan koja je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Osnovni cilj obilježavanja ovoga dana jeste rušenje predrasuda o ženama s hidžabom i poziciji žena u islamu uopće te poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja. Upravo s tim ciljem, ističe Nejra Bajrić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu islamske zajednice Bosanska Krupa, obilježavanje Dana hidžaba priređeno je i u našoj općini.

„Potrudili smo se da prigodnim aktivnostima, kroz defile, podjelu simboličnih i prigodnih poklona našim sugrađankama (nebitno da li one nose hidžab ili ne) te kroz predavanja i druženje, na što bolji način obilježimo Dan hidžaba i u Bosanskoj Krupi. Osnovni cilj Dana hidžaba, pa tako i današnjih aktivnosti, jeste da mi, kao žene, djelujemo na planu rušenja predrasuda o nama, ženama s hidžabom – mi nismo samo ‘žene s mahramom’ koje sjede kući, kuhaju ručak već žene, različitih zanimanja i stepena obrazovanja, koje se mogu uključiti u sve sfere života i biti korisne svojoj zajednici“, ističe Bajrić.

Da predrasude i negativne konotacije glede hidžaba i pozicioniranosti žene u islamu postoje, kaže i Elvedina Mušić: „Pitanje hidžaba zaista je pitanje koje nerijetko izaziva negativne polemike. Kada su u pitanjuu žene sa hidžabom, istina je jasna. Međutim, nerazumijevanje islama i pozicije žene u njemu, često dovodi do pogrešnog gledanja na hidžab kao sredstva oduzimanja slobode ženi, sredstva ugnjetavanja što je, svakako, plod tih predrasuda na čijoj dekonstrukciji moramo raditi“.

Obilježavanje Dana hidžaba samo je, ističe Selma Badić-Ćehić, samo jedan od načina da djelujemo na planu rušenja predrasuda o ženama sa hidžabom, naglašavajući, pritom, da one same, svojim ponašanjem i djelovanjem, trebaju biti najbolje oličenje islama.

„Samim tim što nosimo hidžab/mahramu mi njega promovišemo. Naše je da se trudimo i da se ponašamo onako kako naš hidžab kaže. Hidžab nije ‘krpa’ nije bilo kakvo pohrivalo – hidžab podrazumijeva određenu odgovornost i upravo će od ponašanja i djelovanja žena s hidžabom ovisiti i način na koji će nas ljudi percipirati. Naše je da pokažemo pozitivan primjer drugima – težiti ka što većem cilju, što više se obrazovati, napredovati u svim sferama života jer što više napredujemo u društvi, nauci i sl. Samim time pokazujemo pozitivan primjer islama i nas kao muslimana i muslimanki“, rekla je Selma Badić-Ćehić.

Hidžab je moj izbor, moje pravo, moja pobjeda nad stereotipima – osnovna je poruka obilježavanja Dana hidžaba u Bosanskoj Krupi.

 

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak