OBILJEŽAVANJE 29. GODIŠNJICE FORMIRANJA 5. KORPUSA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

1 min. čitanja

21. oktobra 1992. godine, odlukom Predsjedništva BiH, formiran je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tim povodom danas je u općinama i gradovima USK organizovan obilazak centralnih spomen obilježja. U Bosanskoj Krupi, na Centralno šehidsko spomen-obilježje poginulim borcima i starješinama 511. slavne, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Centralno obilježavanje 29. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine organizuje se u općini Sanski Most, gdje će sutra biti organizovan prijem kod načelnika općine Sanski Most, obilazak centralnog spomen obilježja, te svečana akademija.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu. Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Podijeli ovaj članak