Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja, te učenjem Jasina u Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida

1 min. čitanja

U Bosanskoj Krupi je danas u organizaciji Općine Bosanska Krupa, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Medžlisa IZ Bosanska Krupa obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja te učenjem Jasina obilježen Dan šehida.

Obilježavanje je započelo na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi. Na ovom su mjestu delegacije Općine Bosanska Krupa, kantonalne vlasti, kao i delegacije boračkih organizacija i političkih stranaka koje participiraju u Bosanskoj Krupi, odale počast za 503 bosanskokrupska šehida i poginula borca, položile cvijeće i proučile Fatihu. Delegacije su potom posjetile i spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odale počast šehidima ovih mjesnih područja.

Kao i svake godine, na oba šehidska mezarja, na Ometaljci u Pištalinama i Solinama u Jezerskom, istovremeno se okupio veliki broj članova porodica boraca koji su izgubili život u odbrambeno-oslobodilačkom ratu boreći za svoju domovinu, svoj grad, svoj kućni prag. Pred duše poginulih na ova dva šehidska mezarja zajedno sa bosanskokrupskim imamima proučili su Jasin.

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta IZ u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.

Podijeli ovaj članak