MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa obilježila tri značajna datuma kalendarski vezana za 21. mart

2 min. čitanja

U organizaciji Vijeća učenika, MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa jučer je, s ciljem ukazivanja na njihovu važnost, obilježila tri značajna datuma kalendarski vezana za 21. mart: Svjetski dan osoba s Down sindromom, Svjetski dan šuma koji se, simbolično, obilježava na prvi dan proljeća i Svjetski dan poezije.

Aktivnosti obilježavanja navedenih datuma započele su u jutarnjim satima kada je, povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, u saradnji sa ŠPD „Unsko-sanske šume“, organizirano predavanje za učenike škole na temu „Značaj šume za čovjeka i životnu sredinu“ kojeg je održao inženjer šumarstva Nihad Gerzić.

Prigodnim edukativnim, umjetničkim i radioničkim programom učenici su, u poslijepodnevnim satima dali svoj doprinos obilježavanju navedenih datuma. Edukativni dio programa u kojemu je ukazano na značaj i ciljeve obilježavanja prvenstveno Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Svjetskog dana šuma, slijedio je onaj umjetnički gdje se kroz simbiozu poezije i glazbe obilježio Svjetski dan poezije. Interpretativnim čitanjem poezije najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika i razgovorom o poeziji u koji su se uključili svi prisutni, ukazano je na važnost čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije, ali i na značaj književnosti i umjetnosti uopće u socijalnom, kulturnom, ali i emocionalno-psihološkom životu čovjeka.

Posljednja, ali većini prisutnih i najzanimljivija aktivnost, bila je radionica osmišljena u formi takmičenja. „Današnje aktivnosti uključivale su i radionički program. Naime, osmislili smo jedan vid radionice te smo, shodno tome, organizirali jedno petominutno takmičenje u pisanju poezije u kojem su učestvovali profesori i učenici u paru. Najbolja pjesma nagrađena je slatkom nagradom“, istakao je Ismet Bešić, jedan od učenika koji je učestvovao u organizaciji današnjih aktivnosti.

Zanimljiv i sadržajno bogat dan jučer u MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa još jednom je potvrdio da se najveći potencijal našeg grada nalazi upravo u našim mladim sugrađanima koji nam svakodnevno dokazuju vlastitu sposobnost i mogućnost djelovanja u različitim oblastima.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak