Maturanti MSŠ “Safet Krupić” već sad imaju ponude za posao

2 min. čitanja

Mješovita srednja škola “Safet Krupić” iz Bosanske Krupe obrazovna je ustanova za koju, iz godine u godinu, vlada sve veći interes. Broji preko 360 učenika koji se školuju za zanimanja potrebna ovdašnjim poslodavcima, prije svega u metalnoj struci koja je lider u ovoj lokalnoj zajednici.

Bosanska Krupa, 1. aprila – Zbog toga učenici po završetku školovanja imaju mogućnost lakšeg zaposlenja, kao i lica koja su u ovoj školi prekvalifikacijom stekla kompetencije za određena zanimanja. Neki od učenika su već dobili poslovne ponude.

„Ovo je posao koji se danas najviše traži. Nas nekolicina iz razreda već ima ponudu za posao, čim završimo srednju školu možemo se zaposliti u firmama u kojima smo radili praksu“, kaže nam maturant Kenan Džaferović.

Za učenike ove srednje škole zainteresirani su mnogi ovdašnji poslodavci. Riječ je o strukovnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada posebno u Bosanskoj Krupi gdje proizvodne firme u oblasti metaloprerade ostvaruju dobre rezultate u radu. Da bi bile uspješne, potrebni su im radnici profila koji se u ovoj školi obrazuju.

„Nastavni plan i program dozvoljava ferijalnu praksu. Mnoge škole ne koriste tu mogućnost pošto Bosanska Krupa obiluje sa tim privrednim društvima, imamo i usku saradnju. Mi svoje učenike šaljemo na ferijalnu praksu što omogućuje privredniku da odmah prepozna učenika po kvaliteti, vaspitanju i odnosu prema radnom mjestu tako da naš učenik poslije završene srednje škole odmah počinje raditi odmah“, kaže profesor Samir Fajić.

Osim redovnog školovanja, ovdje se mogu obrazovati i oni stariji. Kroz programe prekvalifikacije i osposobljavanja stiču odgovarajuća znanja i vještine.

„Ova škola već dugi niz godina radi program prekvalifikacije i program osposobljavanja. To su programi koji traju od tri do šest mjeseci u kojima mi za potrebe privrede vršimo osposobljavanje trenutno nezaposlenih lica da bi mogli lakše doći do posla“, naglašava Elvir Kulenović, direktor Mješovite srednje škole „Safet Krupić“.

Ovakav pristup osigurava da obrazovni sistem bude usklađen sa potrebama tržišta rada, pružajući učenicima konkretne i praktične mogućnosti za uspjeh u svojoj budućoj karijeri.

Podijeli ovaj članak