Kako su Bajram obilježili bosanskokrupski mališani i omladinci?

4 min. čitanja

Ramazanski bajram, kao najveći muslimanski praznik, unosi sreću u srca svih onih koji ga obilježavaju. Ali ovaj praznik, posebnu radost unosi u srca, prije svega, djece i naših mlađih sugrađana. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.

A da se naši mališani raduju Bajramu i da su naši omladinci svjesni vrijednosti tradicije i običaja, ali i značaja ovog praznika, pokazalo se prošle sedmice. Mnoge odgojno-obrazovne ustanove na prostoru našeg grada, na prigodan način su obilježile ovaj praznik. Između ostalih, Ramazanki bajram se obilježio u JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa i JU Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ Bosanska Krupa.

„Nije Bajram svaki dan“, poručili su mališani Dječijeg obdaništa i doma učenika Bosanska Krupa

U srijedu, 27. aprila, u JU “Dječije obdanište i dom učenika” Bosanska Krupa upriličena je bajramska priredba gdje su svoje umijeće pokazali naši najmlađi sugrađani.

„Svima želimo sve najbolje za Bajram. Naši mališani su priredili skromnu, ali lijepu svečanost. Ovom prilikom bih da se zahvalim svima koji podržavaju rad ove ustanove, a prije svega, našem gradonačelniku Arminu Halitoviću koji evo već četvrti mandat stoji čvrsto kao stijena i podrška ovoj ustanovi. Nadamo se i daljoj suradnji i da će nam uvijek, kao i dosad, biti pri ruci“, rekla je Mina Bužimkić-Emrić, direktorica JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa

Hladnije vrijeme i kiša koja je popratila priredbu nije omela naše mališane koji su kroz pjesmu, ples i igru ispratili mjesec ramazan i dočekali Bajram. A kako bi im sve bilo dodatno uljepšano , sa još više osmijeha i smijeha, pobrinuo se gradonačelnik Armin Halitović koji je, i ovaj put, obezbijedio bajramske paketiće za naše mališane.

Tri snažne poruke učenika MSŠ „Safet Krupić“ povodom Ramazanskog bajrama

Prigodan bajramski program upriličen je i u JU MSŠ “Safet Krupić” Bosanska Krupa.

„Željeli smo na jedan prigodan način da obilježimo Ramazanski bajram. Kolektiv profesora islamske vjeronauke, zajedno sa vijećem učenika naše škole, osmislili su potrudili su se i pripremili priredbu za naše goste te profesore, učenike i menadžment škole“, rekao je Ismet Bešić, član Vijeća učenika MSŠ „Safet Krupić“ Bosanska Krupa.

U tipično bosanskom ambijentu, s ponosom pokazujući sve ono što pripada našoj tradiciji i islamskom svjetonazoru: od bosanske nošnje, sećija, ćilima, sofri, ibrika i sahana, islama i Kur’ana okruženi mirisom jorgovana, nit vodilja cjelokupnog programa bio je motiv dobročinstva prema roditeljima. Program je, kako ističe profesor Mehmed Haskić, sadržavao tri snažne poruke koje su težile da dopru do srca onih koji su ih slušali:

– dobročinstva prema roditeljima koje moramo živjeti jer su oni oslonac kada svi drugi nestanu;

– osnažiti naša srca da savladaju svoj ego i pruže ruku onima kojima je ona potrebna;

– čuvanje emaneta države i svjesnosti da je neko za ovu našu zemlju i slobodu dao ono najvrjednije što je imao – život.

I zbilja, te poruke su pronašle put i dotakle srca svih prisutnih što se vidjelo na njihovim licima. Izvanredna simbioza glazbe i recitala izazvala je, zaista, burne emocije – jedni zahvalni na onome i onima što/koga imaju, drugi prisjećajući onoga/onih koje su izgubili.

I u ove, bajramske dane, istakli su sudionici programa, trebamo se sjetiti onih koji su svoje živote dali za našu domovinu. Učenjem Fatihe i izvedbom ilahije Šehid, koju je, pražen horom učenika, izveo prof. Mehmed Haskić, odana je počast svim poginulim borcima ARBiH.

Bajram jeste vrijeme veselja i radosti, ali i vrijeme razmišljanja, ibadeta i dove, poručili su učenici MSŠ Safet Krupić sa čestitkom Bajram šerif mubarek olsun.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak