Iftar pred dušu Jasminke Čaušević

1 min. čitanja

Povodom 30.godina od smrti Jasminke Čaušević, udruženje iz Arapuše, koje nosi njeno ime evociralo je uspomene na ovaj tragični slučaj na samom početku rata te priredilo iftar za goste i domaćine.

Uz prigodan program, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, evocirali su uspomene na rahmetli Jasminku, koja je ubijena na svom kućnom pragu prije 30 godina, dok je bila trudna, u svojoj 25.godini života. Iftaru su prisustvovali brojni gosti, brojni mještani Arapuše, koji na ovaj način sjećaju se tih crnih dana početka rata, zvjerskog ponašanja i ubijenih mještana Arapuše.

U ovom malom mjestu, gdje još tek nekolicina mještana ima stalno mjesto boravka, životopisnom historijom, aktivizmom i željom za što boljim uslovima života, manifestacije kao što je ova čuvaju od zaborava, podsjećaju i opominju. Iftaru su pored mještana, prisustvovala i sva udruženja žena sa područja grada Bosanska Krupa, koje vjerno podržavaju jedni druge, udruženje žena iz Bužima, Koprivne i Brekovice, predstavnici gradske vlasti, skupštine te vlade Kantona, ali i brojni gosti, sugrađani. Vrijedne žene udruženja Jasminka Čaušević pripremile su iftar i još jednom pokazale da se u Arapuši uvijek osjećate kao kod kuće.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak