Dvadeset i sedam godina obilježavanja bitke Ostružnica 94

3 min. čitanja

Jutros je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi, otpočelo obilježavanje bitke Ostružnica ‘94.

Ove godine mnogobrojni građani okupili su se na Spomen obilježju te krenuli na marš prema Ostružnici, gdje se prigodnim programom, kako ističu iz organizacije, obilježeva ova bitka.

Forsiranje rijeke Une, te 94 godine i oslobađanje Ostružnice, značilo je mnogo za sve buduće bitke koje su se vodile na ovom prostorima, a učesnici ove bitke, koji su i u organizaciji ovogodišnjeg programa, ističu da je svako obilježavanje neophodno, da je istrajnost i sjećanje od ključnog značaja i da sjećajući se na one koji su svoje živote dali za ovaj kraj, na one koji su bezrezervno svojim tijelima branili našu domovinu, na bitke kao što je ova, može da opstane sloboda kojoj svi težimo.

Marš Ostružnica 94 je krenuo ispred Spomen obilježja u 8h, preko Zelenih otoka do Broda vitezova u Mašićima, gdje je održan historijski sat, a potom prema Ostružnici gdje je održan prigodan program. Prisutnima su se obratili načelnik Armin Halitovic, koji je istakao značaj prisustva djece i omladine, u očuvanju kulture sjećanja i pamćenja, kao i vrednovanje ovih događaja kao prioriteta svih nas, koje treba podržavati i posjećivati.

Ratne starješine 505.Viteške i 511.Slavne, Sead Jusić i Husnija Avdagić, evocirali su uspomene na ona vremena, kad su najteže vojne i ljudske zadaće neupitno izvršene i kad se borba za ognjište i dom najsrčanije borila. Nermin Šabić zahvalio se ispred organizatora, a potom su dodijeljene zahvalnice načelniku Arminu Haliloviću, načelniku Bužima Mersudinu Nanicu, planinarskom društvu Grmeč, džematskom odboru Ostružnica, Esmiru Velagiću, Safeti Šabić i Feridu Gerziću. Ručkom i zajedničkim druženjem završilo je obilježavanje bitke Ostružnica 94, gdje su učesnici, i mlađi i stariji, prepješačili i obišli sve tačke tadašnjeg vojničkog puta.

Podsjećamo, bitka je to koja je vođena u sadejstvu 505. Viteške brigade , 511. Slavne brigade i pripadnika Policijske stanice Bos.Krupa krajem oktobra 1994. godine. Forsiranjem rijeke Une plan je bio uspostaviti mostobran i spojiti se sa ostalim jedinicama 5. Korpusa koje su napredovale iz pravca Velikog Radića. U akciji koja je trajala nekoliko dana nanešeni su ogromni gubici agresoru, a živote su izgubila 23 borca viteške brigade.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak