Bosanskokrupska udruženja i ustanove medju 34 subjekta-dobitnika sredstava Ministarstva kulture

2 min. čitanja

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisali su s trideset i četiri udruženja ā€“ subjekta kulture s područja kantona, ugovore o dodjeli sredstava iz granta za kulturu za realizaciju njihovih projekata.

Od raspoloživih 270.000 KM, koliko iznosi grant za kulturu, njegovi korisnici su dobili sredstva u visini od hiljadu do pet hiljada ili ukupno 90.000 KM.

Za formiranje Arhiva i biblioteke u Spomen-kući reisa Mehmeda Džemaludina ČauÅ”evića u ArapuÅ”i kod Bosanske Krupe, Ministarstvo obrazovanja je istoimenom Udruženju, također, dodijelilo grant-sredstva u visini od 4500 KM.

Iz Bosanske Krupe sredstva u visini od 1500 KM dobili su i KUDā€œGrmečā€œ za medjuopćinski projekt ā€žKultura se gradi stihom, pjesmom i slikomā€œ čiju realizaciju uskoro očekujemo.Sa 5000 KM podržana je manifestacija ā€žStazama djetinstvaā€œ koju Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje realizira već sada 28. godinu za redom i koja bi se trebala održati sredinom oktobra mjeseca . Osim ove manifestacije koja je podržana od strane resornog ministarstva podržana je i Likovna kolonija ā€žKruÅ”nicaā€œsa 4 500 KM.

Kako je između ostalog kazao ministar Almin Hopovac, naredni koraci su da rjeÅ”avaju kapitalne grantove kada su u pitanju ustanove i infrastrukturni projekti kulturnih ustanova na području USK-a. Hopovac ističe kako u budžetu raspolažu s joÅ” preostalih 190.000 KM i taj će plan utroÅ”ka biti razmatran na narednoj sjednici Vlade.

Inače, kulturni radnici su izrazili nezadovoljstvo kaŔnjenjem isplate sredstva za kulturu stoga udruženja kulture nisu mogla na vrijeme dobiti sredstva koja im pripadaju.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak