Bosanska Krupa: Svečana akademija povodom 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića

2 min. čitanja

U Bosanskoj Krupi će biti upriličena svečana akademija povodom 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. Svečanu akademiju organizira Muftijsvo bihaćko u saradnji sa Gradom i Medžlisom Islamske zajednice Bosanska Krupa, Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, medresom “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu i udruženjem “Džemaludin Čaušević” iz Arapuše.

Ovom prilikom će se, pored bogatog kulturno-vjerskog programa kojeg će imati hor medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina, prisutnima obratiti Edhem-ef. Čamdžić, nekadašnji muftija banjalučki. Također, prisutnima će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović.

Reis Džemaludin-ef. Čaušević je jedan od najuticajnijih Bošnjaka u proteklom stoljeću. Svojim vizionarskim pristupom i hrabrim stavovima, predvodio je svoj narod koji je bio na razmeđu i koji se suočavao sa sudbonosnim izazovima poput iseljavanja, izbjegavanja školovanja, okupacijama, reformama na štetu našeg naroda i drugih procesa koji su bili aktuelni u vremenu u kojem je živio. Zbog toga je važno da ga se redovno sjećamo i crpimo inspiraciju iz njegovih stavova i riječi.

Program svečane akademije će se održati u četvrtak, 28.12.2023. godine sa početkom u 19 sati u Kulturnom centru u Bosanskoj Krupi. Ovu priliku koristimo da pozovemo sve zainteresirane da nam se pridruže i da se na dostojanstven i prigodan način reisa Džemaludin-ef. Čauševića.

Podijeli ovaj članak