Bosanska Krupa primjer razvoja turizma “na valu” aktivne suradnje sa partnerima iz EU

2 min. ─Źitanja

Okon─Źan je trogodi┼ínji projekat Europske unije i vlade SR Njema─Źke u BiH ─Źija je namjera bila pru┼żiti podr┼íku bh. privredi u vrijeme COVID pandemije. Na nedavno odr┼żanom finalnom doga─Ĺaju koji je okupio predstavnike finansijera, implementatora i korisnika projekta kazano je da je u protekle tri godine plasirano 13,7 miliona eura u vi┼íe privrednih sektora pri ─Źemu je sa─Źuvano oko 1000 radnih mjesta i otvoreno najmanje 100 novih.

U Bosanskoj Krupi ovog ljeta ostvareni su rekordi u posjeti doma─çih i stranih turista. Uz najbrojniju dijasporu gosti su do┼íli iz mnogih dijelova BiH kao i Europe. Bosanska Krupa postala je i neizostavna destinacija sportskim i pasioniranim ribolovema iz cijele regije. Trebalo je vremena, dosta smo radili, u─Źili od najboljih, kazao nam Anes Halki─ç, jedan od organizatora dolaska ribolovaca. Prema njegovim rije─Źima, osje─çaju se rezultati individualnog rada i rada uprave.

Sa ovogodi┼ínjom turisti─Źkom sezonom zadovoljan je i krupski gradona─Źelnik Armin Halitovi─ç. Gosti su dolazili iz brojnih gradova i mjesta da je i sam, ka┼że, bio iznena─Ĺen odakle su sve stizali stranci. Ka┼że ipak, kako to nije slu─Źajno jer se s partnerima ulo┼żilo puno u razvoj turizma i imid┼ż grada. Upravo tim, zahvaljuju─çi EU sredstvima lokalni ugostitelji, rafting agencije, ribari nabavili su potrebnu opremu kako bi na ┼íto bolji na─Źin do─Źekali svoje goste.

Iz evropskih sredstava finansira se i izgradnja kampa u sklopu SRCADE. Dio je ovo pri─Źe koja je realizira preko njema─Źke organizacije GIZ a koju finansira Vlada Njema─Źke kroz veliki zajedni─Źki projekat EU I SR Njema─Źke namijenjen oporavku bh. privrede usljed COVID pandemije.

Bosanska Krupa spominjala se i tokom finalnog doga─Ĺaja u Sarajevu gdje su prezentirani rezultati trogodi┼ínjeg projekta ‘EU4Business Recovery, vrijedan 13,7 miliona eura. Cilj projekta je bio osigurati opstanak malih i srednjih preduze─ça u va┼żnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni efekti uzrokovani pandemijom Covid.

RTVUSK

Podijeli ovaj ─Źlanak