Ambasador Slovačke Republike Nj.E. Roman Hloben u zvaničnoj posjeti Bosanskoj Krupi: Nove investicije u obnovljive izvore energije

2 min. čitanja

Danas je u Gradskoj upravi Grada Bosanska Krupa u radnoj posjeti boravio ambasador Slovačke Republike, Nj.E. Roman Hloben, te zamjenik ambasadora Patrik Turošik i predstavnik investitora Aleksandar Kovačević. Na sastanku sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem i njegovim saradnicima razgovaralo se o investicijama u obnovljive izvore energije, te drugim investicijama i načinima saradnje.

 

Slovački investitor FVE Systems u narednom periodu planira izgraditi solarnu elektranu na području grada Bosanska Krupa, tačnije u Gornjim Petrovićima. Zbog odličnog imidža Bosanske Krupe, lokacije, grada sa povoljnim poslovnim okruženjem i efikasnom gradskom upravom, te ostalih privlačnih čimbenika koje naš grad ima ponuditi, investitori su se odlučili za gradnju solarne elektrane upravo ovdje, ukupne snage 1,2MW.

 

Ulaganje u obnovljive izvore energije od presudnog je značaja za održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, ali i samog ekonomskog i turističkog razvoja grada, a investicije kao što je ova doprinose kvaliteti poslovanja, kao i života u malim gradovima. Pored investicija u obnovljive izvore energije, razgovaralo se i o investicijama u oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva.

 

Gradonačelnik Halitović je istakao da ova ulaganja utiču na smanjenje negativnih uticaja na okoliš, te da ulaganja u obnovljive izvore energije doprinose i energetskoj sigurnosti i nezavisnosti. Kazao je i da investicije u ovaj sektor imaju i pozitivan uticaj na ekonomiju kroz poticanje inovacija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ova investicija i ulaganje je značajno priznanje za Bosansku Krupu, kao i na rad administracije koja radi na poboljšanju uslova i dovođenje novih i većih investicija, te napredak statusa i standarda u cijelosti.

Podijeli ovaj članak