ZDK će voditi Galijašević ili Bašić: SDA osvojila najviše glasova za Skupštinu, nekim strankama uopće neće nuditi koaliciju

3 min. čitanja

Najviše glasova za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona osvojila je SDA, koja će pokušati napraviti novu većinu. U njoj bi trebalo biti mjesta za stare partnere HDZBiH i NES, dok bi dodatna mjesta trebali upotpuniti DF i(li) neko od budućih samostalnih zastupnika.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, već je najavio da će nakon potvrđivanja rezultata stranka početi razgovore sa potencijalnim partnerima. Rekao je da će SDA ponuditi 40 principa, od kojih je najznačajniji rekonstrukcija Kantonalne bolnice Zenica i izgradnja odjela za interventnu kardiologiju. Poručio je da nekim strankama uopće neće nuditi koaliciju, a može se pretpostaviti da je to Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, gradonačelnik Zenice i nekad visoki dužnosnik SDA.

Mirza Ganić je pobijedio Amru Babić. U SDA se nadaju da bi i Miralem Galijašević mogao pobijediti Fuada Kasumovića

Prema informacijama našeg izvora iz SDA, upravo je Galijašević, koji je na izborima dobio novi mandat u Parlamentu Federacije BiH, uz aktuelnog premijera Mirnesa Bašića, najozbiljniji kandidat za mandatara. Isti čovjek je u predviđanjima pogađao da će Mirza Ganić prije četiri godine naslijediti Galijaševića (proveo tri mandata, op. a) na poziciji premijera, da će Ganić biti kandidat za gradonačelnika Visokog i dati ostavku ako prođe, da će Bašić uskočiti poslije u premijersku fotelju, te da će Nezir Pivić u dva navrata odbiti da bude na čelu Vlade ZDK-a, jer čeka poziciju zamjenika ministra pravde BiH.

Eventualni povratak Galijaševića bio bi na period od dvije godine, jer bi po oprobanom receptu u Visokom, kada je Ganić 2020. pobijedio u utrci za gradonačelnika Amru Babić, to Galijašević pokušao učiniti u Zenici 2024. godine, u duelu sa Kasumovićem. Naime, Kasumović i Babić su bili najveći trn u oku SDA.

Prebrojano je 456 od 513 biračkih mjesta ili 88,89 posto. Preostala neprebrojana su sva iz Zenice, gdje bi najviše koristi trebali imati BHI i SDA. Pretpostavka je da bi SDA mogla imati 12 od 35 mandata, koliko ih ima u Skupštini. BHI – KF bi trebao imati šest, SDP – pet, NIP i DF po tri, HDZBiH i NES – po dva, te SBB i Naša stranka po jedan. Sa HDZ-om i NES-om bi SDA imala 16 glasova. Ukoliko HDZBiH “dozvoli” ulazak DF-u (rekli su da neće sa njima u vlast, op. a), problem bi bio riješen. Ukoliko ne, mogao bi uskočiti Omer Škaljo, koji će ući u ime SBB-a, a koji je prije četiri godine na prvoj sjednici tog saziva Skupštine (ušao tada kao član Nezavisnog bloka) postao samostalni zastupnik i eventualno još neko ko bi postupio na taj način. Škaljo je trenutno direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a i vjerovatno bi dobio novi mandat na toj poziciji.

Podijeli ovaj članak