Zatraženo javno izvinjenje Zagreba i imenovanje jedne ulice ili trga po žrtvama Ahmića

2 min. čitanja

Prije 30 godina u Ahmićima pored Viteza počinjen je jedan od najokrutnijih ratnih zločina na prostorima nekadašnje Jugoslavije. U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993, napad na selo Ahmiće izvele su lokalne postrojbe HVO-a.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu navodi da je u Ahmićima ubijeno 116 ljudi, 24 je ranjeno, uništeno 169 kuća te dvije džamije.

Za zločin protiv čovječnosti u Ahmićima MKSJ je sudio 13 Hrvata iz Srednje Bosne. Za sudjelovanje u donošenju odluke o napadu na Ahmiće, potpredsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Među ostalim, osuđeni su Drago Josipović, Vladimir Šantić, Miroslav Bralo i Paško Ljubičić.

U znak sjećanja na žrtve Ahmića, danas je u Zagrebu (Trg bana Jelačića) održano protestno stajanje, u organizaciji više nevladinih organizacija iz Zagreba i Sarajeva.

Istog dana, u 17 sati u zagrebačkom Kulturno-informativno centru (KIC) bit će održana javna tribina uz prikazivanje video dokumentacije koja je dio interaktivnog narativa Ahmići – 48 sati pepela i krvi, produkcija Sense – Centar za tranzicijsku pravdu.

– Zahtijevamo od predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se javno distanciraju od ratnih zločina počinjenih u naše ime te prekinu sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina. Tražimo jasno formuliranu ispriku i imenovanje jedne ulice ili trga u Zagrebu po žrtvama Ahmića. Tek kad ratni zločin u Ahmićima postane dijelom hrvatskog obrazovnog sustava, biti ćemo u mogućnosti reći da smo na tragu pravde, odgovornosti i izgradnje mira. Krivnja za zločin je individualna, ali istina o ratnim zločinima kolektivna je, naša, odgovornost – poručuju iz udruženja Centar za građansku hrabrost (Zagreb); Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo; Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb; Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), Zagreb; SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, Pula; Centar za ženske studije, Zagreb; Ženska mreža Hrvatske.

Podijeli ovaj članak