Za svoj nerad stranke krive Christiana Schmidta: Od prizivanja do ukidanja bonskih ovlasti

4 min. čitanja

Do dolaska Christiana Schmidta na čelo Ureda visokog predstavnika u BiH bonske ovlasti rijetko su korištene i uglavnom su prizivane u izjavama političara iz probosanskih stranaka. Sa Schmidtom su stigla i nametanja izmjena zakona, a isti oni koji su tražili konkretne akcije OHR-a sada traže da se nametnute odluke povuku. Da su posljednje odluke loše i neprovodive, pokušavaju dokazati probosanske stranke, a spominju se i blokade.

Šta kome odgovara?

Da je visoki predstavnik prepoznao potrebu borbe sa blokadama, pokazale su prve postizborne sjednice domova federalnog Parlamenta, istina, starog saziva. Irfan Čengić iz SDP-a navodi primjer povećanja invalidnina, koje ni 70 dana nakon što su usvojene u Predstavničkom domu Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH nije uvrstio u dnevni red Doma naroda.

– Tako će biti u čitavom mandatu, jer ne postoje sankcije za predsjedavajućeg ako nešto ne stavi na dnevni red. Ukoliko i stavi na dnevni red, to ne garantuje da će se usvojiti. Ako se i usvoji dnevni red, niko ne garantuje da će na sjednici doći do te tačke i da će se završiti, jer mi imamo šestu sjednicu Predstavničkog doma u ovom mandatu koja nikada nije završena, govori Čengić.

I tu se, dodaje on, pokazuje da je navodna provodljivost zakona u Parlamentu “Schmidtovo bacanje prašine u oči kako bi usvojio paket koji odgovara HDZ-u”. No, umjesto da se na blokade HDZ-a odgovori konstruktivnim prijedlozima i radom, iz SDA stiže drugačiji prijedlog i to od državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića. On kaže da treba napraviti pandan Hrvatskom narodnom saboru u BiH te blokirati provođenje izbornih rezultata. A ovaj prijedlog Mehmedović daje upravo zbog ranijih Čengićevih izjava.

– Neki su politički lideri učestvovali u kreiranju Schmidtove odluke, podsjeća Mehmedović na Čengićeve izjave.

Bilo ko ko bude na ovakvoj platformi formirao parlamentarnu većinu, vlade, Vijeće ministara, osuđen je na propast, smatra Mehmedović

Na pitanje aludira li na to da je upravo SDP izmjene dogovarao sa Schmidtom, Mehmedović odgovara: “Ja imam nekih nezvaničnih informacija da su neki politički lideri učestvovali u kreiranju te odluke. Da li su oni sebi pravili prostor za kreiranje nekih parlamentarnih većina poslije izbora, o tome treba tek da se izjasne”.

No, Mehmedovićev prijedlog o pandanu HNS-u upravo Čengić rezolutno odbija tvrdnjom da probosanske stranke trebaju surađivati.

Gledajmo u državu

– A blokade su još manje rješenje. Sigurno da probosanske stranke trebaju pokazati da im je stalo do države. A kada se blokira država, to je sreća onima koji žele dokazati da ova država nije moguća, zaključuje Čengić.

Zato bi visoki predstavnik državu trebao gledati kao cjelinu, a ne djelovati samo u Federaciji, poručuje lider Stranke za BiH.

– Potpredsjednik manjeg bh. entiteta u tom entitetu se pita, taman koliko i ja, nema nikakvih ovlaštenja, utjecaja na procese formiranja vlasti… Zatim, uloge Vijeća naroda RS-a i Doma naroda u PFBiH potpuno su različite. Bila bi idealna prilika da visoki predstavnik povede računa o cijeloj BiH, govori Semir Efendić.

Podijeli ovaj članak