VSTV nastavio rad: Hoće li Kajganić ostati bez dodatka “v.d.”

2 min. čitanja

U Sarajevu je počeo drugi dan zasijedanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Iako je najavljivano da bi na ovoj sjednici BiH konačno mogla dobiti glavnog tužioca, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi.

Naime, podvijeće VSTV-a, koje je trebalo sačiniti rang listu najuspješnijih kandidata je prije dva dana, iznenada, uputilo prijedlog VSTV-u da se konkurs za izbor glavnog tužioca ponovi. Zbog toga će, kako je u izjavi za medije jučer najavio predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, najviši pravosudni organ u BiH danas zapravo raspravljati i glasati o ovom prijedlogu, a ne o najuspješnijem kandidatu na konkursu.

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da podvijeće predlaže ponavljanje konkursa, stiglo je i moguće objašnjenje zašto su to učinili. Naime, Američko ministarstvo finansija je objavilo informaciju da je na crnu listu uvrštena i aktuelna zamjenica glavnog tužioca BiH Diana Kajmaković, koja je i jedna od kandidatdkinja na konkursu za novog glavnog tužioca BiH. Iako nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da bi možda ovo mogao biti jedan od razloga za ponavljanje konkursa.

Lagumdžija je jučer najavio da bi, ako VSTV odbije prijedlog o ponavljanju konkursa, podvijeće moglo odmah sjesti i sačiniti listu najuspješnijih kandidata, o kojoj bi se raspravljalo na narednoj sjednici VSTV-a. Uprkos ovoj njegovoj najavi ne treba isključiti čak ni mogućnost da, u slučaju ovakvog scenarija, VSTV da kratku pauzu u zasijedanju, podvijeće usaglasi listu kandidata, a onda VSTV nakon pauze izglasa novog glavnog tužioca.

Inače, prema do sada dostupnim informacijama, od prijavljenih kandidata sa kojima su obavljeni intervjui, prvorangirani je aktuelni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, drugorangirani je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić, a trećerangirana je Diana Kajmaković. Navodno je Janjić povukao kandidaturu, te bi u tom slučaju bila širom otvorena vrata da se Kajganiću ispred funkcije izvbriše “v.d.”, odnosno da postane glavni tužilac.

Vrijedi napomenuti da je Kajganić imenovan za v.d. glavnog tužioca krajem oktobra prošle godine, nakon što je sa dužnosti smijenjena Gordana Tadić, još jedna osoba sa američke crne liste.

Podijeli ovaj članak