Vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022” u Sarajevu: Evropska unija je potpuno posvećena svim građanima BiH

2 min. čitanja

Vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022”, na kojoj učestvuju vojnici iz 20 država, počela je danas u Sarajevu.

Vježba je započela pokazivanjem letačkih sposobnosti EUFOR-ovih helikoptera, a vojnici će do 22. novembra učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely kazao je da operacija “Althea” pruža podršku bh. vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog oktuženja.

– U skladu s našom misijom, mi u EUFOR-u demonstriramo potpunu posvećenost Evropske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima BiH. Mi smo nepristrasni i tretiramo sve narode na jednak način. Partneri smo bh. vlastima, Oružanim snagama BiH i organima za provođenje zakona, a na kraju svakoj osobi u BiH, kazao je Wessely.

Napomenuo je da se EUFOR sastoji od zemalja učesnica u misiji od Turske do Čilea.

– Moto naših snaga znači dvadeset zemalja ujedinjenih za Bosnu i Hercegovinu i mi djelujemo kao jedinstven tim, istakao je.

Napominje da je vježba sastavni dio plana obuke koji će u narednim godinama biti ojačan kroz više vježbi u toku godine.

– Već smo počeli raditi na poboljšanju naše saradnje s BiH. Danas smo demonstrirali tijesnu saradnju EUFOR-a, Evropske unije i bh. institucija. Taj će se odnos uvježbavati i jačati kroz ovakve vježbe, zaključio je generalmajor.

Današnjoj smotri i pokaznoj vježbi prisustvovali su i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, predstavnici delegacije EU i brojne druge visoke zvanice.

Podijeli ovaj članak