(VIDEO) Za ovo postoji samo jedna riječ: LAŽ

4 min. čitanja

Nastavljaju se napadi iz Vlade Hrvatske na suverenost BiH. Pri tome se ne preza čak ni od korištenja notornih laži, za čije je raskrinkavanje lako naći argumente. Dovoljno je pročitati ustave i zakone u BiH, koji su lako dostupni i na internetu.

Posljednji takav slučaj dogodio se na TV kanalu N1 – Hrvatska, gdje je u emisiji Pressing gostovao portparol Vlade Hrvatske Marko Milić.

Odgovarajući na pitanje voditelja Ilije Jandrića o općim izborima u BiH i mogućnosti da Željko Komšić bude ponovo izabran u Predsjedništvo BiH, Milić je iznio niz, ništa drugo, do laži.

Naime, Milić tvrdi da, kaako on kaže, “bošnjačka politička elita”, nastoji izbaciti Hrvate iz Vlade FBiH, oduzeti im poluge moći, i svesti ih samo na nivo kantonalnog upravljanja.

Sve i da ta famozna “bošnjačka politička elita” ima za cilj izbacivanje Hrvata iz federalnih institucija, kako tvrdi ostrašćeni predstavnik HDZ-ove vlade u Hrvatskoj, to nije moguće učiniti. Naime, Ustav FBiH i odgovarajući zakoni propisuju koliko mora biti ministara iz kojeg naroda. Konkretno, Vladu FBiH čine premijer i 16 ministara, od kojih je osam Bošnjaka, pet Hrvata, tri Srbina i jedan iz reda ostalih. I to je tako. Do disbalansa može doći samo ako neki od ministara podnese ostavku, premine ili iz nekog drugog razloga prestane obavljati ministarsku dužnost, a traje samo do imenovanja novog ministra na upražnjeno mjesto. U takvim slučajevima i novi ministar mora biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njegov prethodnik.

Također, Ustavom i zakonima je predviđen jednak broj bošnjačkih i hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jednak broj Bošnjaka i Hrvata u Ustasvnom sudu FBiH, predsjedavajući dva parlamentarna doma ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, predsjednik FBiH i premijer FBiH ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, federalni premijer mora imati zamjenike, koji dolaze iz redova ministara u Vladi, koji moraju bitri različite nacionalne pripadnosti, međusobno i u odnosu na premijera…

Ovo su samo neki od primjera koji garantuju pozicije Hrvatima u federalnim organima vlasti, bez obzira na želje “bošnjačke političke elite”.

Ono što Ustav i zakoni ne propisuju je da u organima vlasti moraju biti članovi HDZ-a, a to je ono što “žulja” i Dragana Čovića i Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i sva njihova potrčkala i različite krište, bradare, čavare i ostalu “sitnež”.

Uostalom, do sada se dva puta u FBiH desilo da HDZ nije  Vladi FBiH. Prvi put u mandantnom periodu 2000.-2002. (premijer rahmetli Alija Behmen) i u periodu 2014.-2018. (premijer Nermin Nikšić). Međutim, to nije značilo da nema Hrvata. 

Tako je, između ostalog, u Vladi na čijem je čelu bio Behmen, ministar finansija bio Nikola Grabnovac, koji je svopjevremeno čak bio i ministar finansija Herceg-Bosne, ministar pravde je bio Zvonko Mijan (danas registrar Ustavnog suda BiH), ministar MUP-a Tomislav Limov…

U vladi na čijem je čelu bio Nikšić ministar finansija je bio Miroslav Bahilj, ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović (svojevremeno poiiznat i kao veliki prijatelj, a mnogi tvrde i navodno veeliki finansijer HDZ-a), ministar pravde je bio Zoran Mikulić…

Međutim, Milić je, a to uvijek čine i njegovi politički mentori, postavio znak jednakosti između HDZ-a i Hrvata u BiH, kao da Hrvati izvan HDZ-a, odnosno HNS-a, ne postroje, što je, također, jedna notorna laž.

Šta je sve Milić nagovorio u trominutnoj izjavi o izborima u BiH možete pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak