(VIDEO) Sjednica otkazana, akcize ostaju: Evo šta je Špirićevo opravdanje za nedolazak

4 min. čitanja

 Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedostatka kvoruma, potvrdio je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić (SNSD), dodajući da sada samo može zakazati novu sjednicu Kolegija i zatražiti zajedničku sjednicu Kolegija oba doma.

Na današnjoj sjednici koju je sazvao dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) nisu došli delegati Klub srpskog naroda, kojem i Špirić pripada, kao ni četiri delegata Kluba hrvatskoga naroda.

Špirić je naglasio da delegati nisu ranije željeli razgovarati o akcizama i smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) jer bi to bilo iskorišteno za predizbornu kampanju.

Tvrdi da ovakvo zakazivanje sjednice predstavlja bespotrebno kršenje Poslovnika, te da će konsultirati Kolegij da li je dobro da zakone donose oni koji obavljaju dužnost delegata u mandatu koji je okončan budući da su izbori održani u nedjelju, 2. oktobra.

Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebao razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedostatka kvoruma, potvrdio je kazao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić (SNSD), dodajući da sada samo može zakazati novu sjednicu Kolegija i zatražiti zajedničku sjednicu Kolegija oba doma.  Na današnjoj sjednici koju je sazvao dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) nisu došli delegati Klub srpskog naroda, kojem i Špirić pripada, kao ni četiri delegata Kluba hrvatskoga naroda.  Špirić je naglasio da delegati nisu ranije željeli razgovarati o akcizama i smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) jer bi to bilo iskorišteno za predizbornu kampanju.  Tvrdi da ovakvo zakazivanje sjednice predstavlja bespotrebno kršenje Poslovnika, te da će konsultirati Kolegij da li je dobro da zakone donose oni koji obavljaju dužnost delegata u mandatu koji je okončan budući da su izbori održani u nedjelju, 2. oktobra.  Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebao razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.  Predstavnički i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.  Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Podijeli ovaj članak