(VIDEO) Nikšić nakon sastanka lidera opozicionih stranaka: HDZ je neminovnost…

2 min. čitanja

U Centrali SDP-a BiH u Sarajevu je održan sastanak lidera opozicionih stranaka u Federaciji BiH, na kojem se razgovaralo o implementaciji izbornih rezultata nakon Općih izbora u BiH.

Sastanak je sazvao predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, a prisustvovali su Edin Forto (Naša Stranka), Elmedin Konaković (NIP), Fuad Kasumović (BHI – Fuad Kasumović), Mirsad Kukić (PDA), Damir Marjanović (Za nove generacije), Nermin Ogrešević (NES)…

Radi se, kako smo već objavili, o strankama koje su podržale zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.  

Nakon sastanka, prisutnima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić koji se zahvalio svima koji su podržali Bećirovića i “naše kolege koje nisu ovdje, i došli do historijske ubjedljive pobjede kandidata ujedinjene opozicije”.

– Insistiramo, a neki su već imali, i imat će sastanke sa OHR-om da tražimo hitno pojašnjenje odluke visokog predstavnika kada je u pitanju Dom naroda FBiH. Saglasni smo da CIK ne dodjeljuje mandate dok ne dođemo do jasnog tumačenja odluke, kazao je Nikšić te dodao da su se suglasili da insistiraju da CIK što prije objavi preliminarne izborne rezultate, da se uđe u proces ponovnog brojanja listića za sve nivoe vlasti.

– Insistiramo na posebnom segmentu, analizi i brojanju nevažečih listića, kojih je skoro pola miliona, kazao je Nikšić. 

 

Nikšić je također istakao da je pogotovo nakon odluka visokog predstavnika jasno da HDZ neminovnost na državnom i federalnom nivu.

– Iako smo se dogovorili da ne govorimo o tome, ko mora biti dio priče, ko mora biti dio vlasti, ali je to neminovnost. Naravno je da ćemo razgovarati i sa njima, ali je bespredmetno da mi pričamo o nekim stvarima, a treba sjesti i sa tim ljudima.

U nastavku poslušajte šta je još izjavio Nikšić: 

 

 

Podijeli ovaj članak