(VIDEO) Borba prsa u prsa između SDA i NiP-a… – Ostaje li Trojka u Sarajevu?

5 min. čitanja

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju – borba je prsa u prsa između SDA i Naroda i pravde za prvo mjesto po broju osvojenih glasova za kantonalnu Skupštinu. Prema posljednjim rezultatima CIK-a BiH, blago vodi SDA sa 28.808 glasova, a NiP ima 28.719. Bronzana medalja za sada je u rukama SDP-a sa 24.253. Ko će s kim u koaliciju, najinteresantnije je postizborno pitanje.

Mi budimo nadu

Trenutni broj glasova Stranci demokratske akcije i Narodu i pravdi donosi po sedam mandata u Skupštini KS-a. SDP, bar za sada, ima šest mandata, a slijede Stranka za BiH i Naša stranka sa po pet, te DF sa četiri i stranka Za nove generacije sa jednim mandatom. U Skupštini, koja broji 35 zastupničkih fotelja, za većinu, pa samim tim i formiranje nove kantonalne Vlade, treba 18 ruku, koje ima aktuelna kantonalna vlast oličena u koaliciji Trojka, koju čine NiP, Naša stranka i SDP. Pitali smo nipovce ostaje li Trojka skupa u KS-u?

– Ostaje Trojka u KS-u zajedno, zajedno sa Damirom Marjanovićem u ime stranke Zajedno za nove generacije, koja se uspjela izboriti za jedan mandat. Trojka je prepoznata kao koncept u Kantonu Sarajevo i državi BiH koji budi nadu. U skladu s tim, naravno, nastavit ćemo koaliciju u KS-u i možda otvoriti vrata nekim drugim partnerima koji su spremni potpisati ono što je Trojka potpisala, a to su sporazumi o jasnim mjerama i principima koje građani Kantona mogu da prate kada je u pitanju realizacija, poručio je Elvedin Okerić, predsjednik Izvršnog odbora NiP-a KS-a.

Iako su državne i federalne liste u padu, kako sami priznaju, SDP u Sarajevskom kantonu ipak ima izrazito dobar rezultat. Vjeruju da je to nagrada građana ministrima i zastupnicima za dobar rad u mandatu koji završavaju. SDP-u su svi koji su stali iza Denisa Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH poželjni partneri.

– Među takvim strankama mislim da već imamo 19 ili 20 ruku u Skupštini Kantona Sarajevo, što je dovoljno da formiramo Vladu KS-a. A mislim da treba i strankama koje će biti dobar partner na državnom i federalnom nivou, a imaju dobar rezultat u Kantonu, dati priliku, pa da napravimo stabilniju Vladu Kantona, a ne da gledamo situaciju da li je neki zastupnik bolestan taj dan i da li imamo većinu u Skupštini, kaže Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Za SDP SDA nije poželjan budući partner. Ni na jednom, pa tako ni na kantonalnom nivou. Ali jeste DF. Željko Komšić će sa Bećirovićem sjediti u Predsjedništvu.

U SDP-u ne vide razloge zbog kojih se Demokratska fronta ne bi pridružila strankama Trojke u formiranju novog saziva Vlade KS-a

– Ako je Komšić govorio da njemu nije bitna SDA, jer se bori za NATO i EU integracije i za državu BiH, sigurno će se i s Bećirovićem moći boriti puno bolje, jer dijele iste, građanske vrijednosti. A s druge strane, očekujemo da će podržati ukoliko mi formiramo parlamentarnu većinu. Ne vidim razlog zašto ne bi podržao možda i vlast sa ujedinjenom opozicijom ako je podržavao vlast sa SDA iz patriotskih razloga, razmišlja Čengić.

U DF-u su zadovoljni rezultatom. Ipak, kategorični – trčati za vlašću u Sarajevu neće. Kategorični i da na kantonalnom nivou u koaliciju sa SDA neće.

Ni SDA ni NiP

– Ono što i kako je SDA i neki njeni kadrovi radila u Kantonu Sarajevo nama ne odgovara. Ne odgovara nam ni kako NiP to radi u Sarajevu. Da li će biti neke alternative za formiranje vlasti, vidjet ćemo, ističe Albin Zuhrić, nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu KS-a.

Za SDP Zuhrić kaže da su ideološki veoma bliski. Ipak, nije siguran da li će se tandem Komšić – Bećirović iz Predsjedništva BiH preslikati na niže nivoe vlasti. Iz SDA nisu željeli govoriti o detaljima i razmišljanjima. Haris Zahiragić nam je telefonski poručio da nema komentara sve dok zvanični rezultati ne budu poznati.

Podijeli ovaj članak