(UŽIVO) Protest u Banjoj Luci / Vukanović: Nemojte tako glasno, u Agapeu navukli zavjese, Vesela Gorica večeras će padati u delirijum

6 min. čitanja

Članovi opozicije u Republici Srpskoj večeras održavaju protest u Banjoj Luci zbog “krađe na nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini”.

20:00 Nebojša Vukanović uz veliki aplauz obratio se protestantima na Trgu Krajine.

– Na Agapeu navukli zavjese. Vesela Gorica večeras će padati u delirijum, nemojte tako glasno. Pakuj se i odlazi – poručio je Vukanović.

Građani su na njegov poziv skandirali “Mile, odlazi”. 

– Ne trebaš nam se vraćati Šmite. Aufwiederzen! Utekao je poslije moje poruke. Imaćemo protest od CIK-a do OHR-a, rećemo Šmitu “Siđi dole”! U Berlinu se zbog 77 nepravilnih listića ponavljaju izbori, a on ovdje govori da je bilo malih nepravilnosti – rekao je Vukanović.

19:48 Okupljenim građanima se obratio i bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, uz podsjetnik na godišnjicu ubistva Kralja Aleksandra u Marseju.

– Ljude koji obilježavaju takve dane on dočekuje. Ne praštamo prodaju jasenovačke građe. Ne praštamo krađu izbora, rekao je Govedarica.

Dodao je da je došlo vrijeme da ima poštenog i čestitog naroda, te da je narod podržao Jelenu koja je zaista pobijedila.

– Večeras smo ovdje i da pitam Kajganića zašto ćuti, gdje su mu istražitelji iz Tužilaštva BiH, da pitamo Ćuluma gdje mu je SIPA i gdje su mu inspektori i da pitamo ovog iz Banjaluke koji vodi srpsku policiju, zašto ćuti, kazao je Govedarica.

19:34 Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da treba izbrojati svaki glas da bi se znala istina.

– I prije dvije godine smo imali najviše glasova u Banjoj Luci. Jelena Trivić ima 11.000 glasova više u Banjoj Luci. Brojite, ali samo da ne završimo kod doce gore, kazao je Stanivuković aludirajući na generalnog direktora UKC RS Vladu Đajića koji je ujedno i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka.

19:25 Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je okupljenima da niko ne može da pobijedi narod.

– Došlo nas je još više. Predsjednik RS je Trivić Jelena. Istinska i velika podrška je nepobjediva. Jaki smo jer imamo podršku naroda. Mile, odlazi, rekao je Borenović.

Dodao je i kako je cilj da CIK BiH radi svoj posao.

– Narod zaslužuje istinu. Ići ćemo gdje god je potrebno. Nećemo dopustiti da mafija i kriminal, bahatost i primitivizam vlada Republikom Srpskom. I zato je ovo nevjerovatna simbolika koja ima dalekosežne pozitivne poruke i pomake za budućnost naše zemlje. Tražićemo i da pravosudne institucije konačno počnu raditi svoj posao i da onaj ko je krao, da ide u zatvor, jer zakon je jasan – ko god krade izbore ide u zatvor od tri do pet godina. I ima da idu u zatvor svi oni koji su krali, ali i njihovi nalogodavci iz vladajućeg režima.

Ićemo pred sve institucije ako je potrebno, i ono što je najvažnije: pokazali smo večeras da nećemo odustati, da hoćemo istinu, hoćemo pravdu, hoćemo da narod dobije ono što je izabrao, poručio je Borenović.

19:13 Građani su stigli na Trg Krajine, gdje im se obratio Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

Prokomentarisao je ponašanje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika nakon izbora.

– Niko od njih ne smije to da prihvati zato što znaju šta je u vrećama. Pa su našli, odnosno idu po bijelom svijetu da traže ko će im čestitati, pa čestitao Lukašenko jučer preko počasnog konzula, pa našli neku dvojicu kongresmena iz Amerike da im čestita – sad im i Amerika valja. Pa kažu: “Evo Schmidt je rekao sve je u redu, manje je izborne krađe”. E, to ne može, niko od njih se ne pita u RS-u jer se u RS-u pita narod, poručio je Radović.

Okupljenima je poručio da svi zajedno traže brojanje glasova i utvrđivanje materijala u vrećama.

– Nećete nas pokrasti ovaj put. Smiješno je gledati kako se pravdaju. Uhvatili smo ih u krađi i nećemo ih pustiti. Jelena Trivić je predsjednik RS-a, rekao je Radović.

18:35 Počeo je protest u Banjoj Luci. Protetna šetnja krenula je ka centru grada. 

Ne čelu kolone nalazi se kandidat za predsjednika Jelena Trivić, zajedno sa stranakim kolegama iz SDS-a PDP-a i Pokreta za pravdu i red. Nose transparent “Neće ti proći”

18:20 Organizatori skupa pozvali su okupljene da budu mirni, poručujući da ih je ovaj put više i da će svaki naredni put biti tako.

Također, istakli su i da od borbe za poštene izbore neće odustati te da će nastaviti da protestvuju.

“Niko ne može pobijediti narod. Naš predsjednik je Jelena Trivić”, rekao je Branislav Borenović, lider PDP prije protestne šetnje koja treba da krene svaki čas.

18:00 Drugi po redu protesti opozicije povodom navodne izborne krađe počeli su u Parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, odakle će krenuti mirnom šetnjom do Trga Krajine gdje će im se obratiti predstavnici opozicije i Jelena Trivić, kandidat za predsjednika Republike Srpske, čiji glasovi su navodno upisivani drugim kandidatima, a veliki broj glasačkih listića je proglašen nevažećim.

17:56 Građani koji podržavaju opoziciju počeli su se okupljati.

Podijeli ovaj članak