U Zagrebu preminuo slikar Fadil Vejzović

1 min. čitanja

Slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, saznaje se iz kruga porodice.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nirnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor, prenosi Index.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je  mnoge važne nagrade.

Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu,

Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u martu ove godine.

Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića bili su žensko tijelo i ljepota.

Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je sarađivao s brojnim izdavačkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustrovanu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.

Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

Podijeli ovaj članak