U jeku napada na Schmidta: Dodik (ipak nije) u ugodnom ćaskanju sa njegovim omiljenim “turistom”

2 min. čitanja

U jeku napada na visokog predstavnika Christiana Schmidta, Slobodan Vasković je na svom blogu objavio fotografiju Milorada Dodika, člana PredsjedniÅ”tva BiH i lidera i SNSD-a i Schmidta uz opis: “Dodik u ugodnom ćaskanju sa njegovim omiljenim “turistom” Å mitom”.Ā 

Vasković, istina, nije naveo kada je fotografija snimljenaĀ ali, sudeći prema tapetama na zidu, nastala je u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.Ā 

Schmidt je, podsjetimo, prije par dana izjavio da ne želi da govoriĀ o odnosima sa Miloradom Dodikom, ali i poručio: “Uvjeravam vas da postoje kontakti sa organima u Republici Srpskoj”.

Rekao je to u velikom razgovoru za BBC na srpskom jeziku.Ā 

Na pitanje “zaÅ”to odbijate da govorite o tome, imali ste dobre odnose 2016, kada ste posredovali u rjeÅ”avanju problema sa poljoprivredom”, Schmidt je odgovorio:Ā 

– Racionalnost njegovih poteza mora da se stavi pod znak pitanja, a u posljednjim sedmicama i mjesecima primjećujem da on pravi zamke u koje svako može da upadne. Ne bih da mu pomognem da u tome uspije.

Dodik je, podsjetimo, potom (po ko zna koji put) poručioĀ da će doći dan kada će Schmidt otići iz BiH, “a iza njega će ostati samo istorijski period o kojem će se pričati kao periodu kada su Nijemci ponovo pokuÅ”ali da okupiraju Srbe”.

Povodom Schmidtove izjave da ima kontakte sa organima u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da Schmidt ima kontakte sa, na primjer, banjalučkom opŔtinom, kandidatima za izbore, ali ne i sa predstavnicima institucija Republike Srpske.

Ā – Dok se ja sastajem sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tri puta u deset meseci, kandidat za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić u Banjaluci ima kontakt sa njim. To je tačno, ali nema kontakt sa nama jer ga mi ne priznajemo, on je lažna priča, rekao je Dodik između ostalog odgovarajući na pitanje novinara u Bijeljini.

Podijeli ovaj članak