SNSD ne mora da šuruje sa malim strankama u NSRS-u: Poznata raspodjela manda, ko će s kim koalirati?

4 min. čitanja

Savez nezavisnih socijaldemokrata imaće u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske najviše poslanika, čak 29. Da bi formirao skupštinsku većinu, SNSD ne mora da šuruje sa malim strankama. Dovoljna bi mu bila Srpska demokratska stranka koja će imati 13 poslanika, ali lideri SDS-a su više puta ponovili da neće koalirati sa Dodikom.

Kompenzacije

Novi poslanici SNSD-a biće Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac, Aleksandra Stupar Radić, Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Biljana Petković. Ako Bojić i Tomaš ostanu na funkcijama načelnika Laktaša i Prnjavora, umjesto njih će u parlament ponovo Ranka Perić Romić te Radojica Vidović.

Njima će se pridružiti Vlado Đajić, Mladen Ilić, Radenko Bubić, Boris Pašalić, Alen Šeranić, Igor Žunić, Danijel Jošić, Aleksandar Subotić, Nina Bukejlović, Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac. Poslanički mandat dobio je i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ali će umjesto njega u skupštinsku klupu Sandra Erkić.

Dio kolača dobijaju i Aleksandar Krsmanović, Ljubiša Ćosić, Strahinja Bašević, Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović. Umjesto Petrovića će u parlament Srpske ući Milica Ijačić. Tri kompenzaciona mandata pripadaju Srđanu Mazalici, Mari Granuli i Rankici Marelj.

Rezultat jeste odličan, ali ključ je da se ponovo prebroje glasovi za predsjednika u Republici Srpskoj, ističe Vukanović

U Klubu poslanika SDS-a sjediće Maja Dragojević Stojić, Milan Petrović, Aleksandar Trninić, Milan Radović, Tamara Evđić, Milka Savić, Milan Kasapović, Ljubiša Petrović i Želimir Nešković. Pošto će Petrović ostati gradonačelnik Bijeljine, a Đorđe Milićević, koji je treći po broju glasova, načelnik Šamca, u parlament će Tomica Stojanović, a potom i šef zvorničkog SDS-a Dragomir Vasić. Marinko Božović ostaće načelnik Istočne Ilidže, a umjesto njega u NSRS će Darko Berjan. U Skupštinu će i bivši lider ove stranke Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga.

Poslanici PDP-a biće bivši lider SRS Milanko Mihajlica, koji se poslije četiri godine vraća u NSRS, kao i Radislav Dončić. Mandate su osvojili gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i njegovi najbliži saradnici Nebojša Drinić i Mirna Savić Banjac, a pošto će Stanivuković ostati na čelu najvećeg grada u Srpskoj, u NSRS će Tanja Vukomanović. U parlament će i Slaviša Marković, a dva kompenzaciona mandata pripadaju Igoru Crnatku i Marini Blagojević.

Lider Pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović i Milan Savanović osvojili su direktne mandate, a Đorđe Vučinić i Zagorka Grahovac kompenzacione. Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović može se smatrati pobjednikom proteklih izbora, jer je sa najmanje uloženih materijalnih resursa uspio da osvoji dovoljno glasova da formira poslanički klub.

Jedini pobjednik

– Iako svi smatraju mene i Listu za pravdu i red jedinim pobjednikom izbora u Republici Srpskoj, želim reći da rezultat jeste odličan, ali da je ključ da se ponovo prebroje glasovi za predsjednika u Republici Srpskoj. Zbog brojnih neregularnosti, zloupotreba i nasilja, treba poništiti rezultate izbora u Doboju i Zvorniku, kazao je Vukanović za Oslobođenje.

GORAN DAKIĆ

Podijeli ovaj članak