Slaven Raguž: Komšić je zadnji koji može govoriti o pravima Hrvata, on uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu

2 min. čitanja

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) izjavio je, gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” na HRT-u kako BiH nema odlike suverene države i da ne zadovoljava nijedan uslov za ulazak u Evropsku uniju.

– I misao visokog predstavnika jača je od Ustava BiH. OHR je nametnuo 589 raznih izmjena zakona, od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata, kazao je Raguž koji je politiku međunarodne zajednice nazvao “poraznom”.

Za izborni proces u BiH tvrdi da je takav da će “vladajućima biti lakše pokrasti izbore nego prije”. Također je kazao kako je izborni proces unazađen zahvaljujući međunarodnoj zajednici, čiji pripadnici “nemaju blage veze gdje su došli”.

– Za gaženje prava Hrvata kriva je prije svega međunarodna zajednica, institucija OHR-a koja je još početkom 2000-ih počela s dekonstituiranjem hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je Raguž.

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao je kako je zadnja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata jer, smatra, uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu.

Dodao je i kako je “Željko Komšić ništa bez predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića, a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića, te da su oni kao jin i jang”.

Na pitanje da li računa na glasove Bošnjaka, odgovorio je negativno, te istakao da se bori prije svega za prava Hrvata u BiH, a tek onda za čovjeka.

– Građanska država u BiH jednaka je radikalno bošnjačkoj državi. Izborni zakon je kozmetika, potrebno ga je mijenjati, BiH trebaju ustavne promjene, smatra predsjednik HRS-a.

Kazao je i da BiH nema ni funkcionalno pravosuđe ni funkcionalnu državu.

– Dok god će pokušavati napraviti državu dva naroda, srpskog i bošnjačkog, ona nikada neće ući u EU, zaključio je Raguž.

Podijeli ovaj članak