Schmidt o dodjeli kandidatskog statusa za BiH: Krajnji cilj je…

1 min. čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Evropske komisije da preporuči dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

– Preporuka Evropske komisije još jednom potvrđuje opredijeljenost Evropske unije za integracijsku perspektivu zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine. BiH već ima rezervisano mjesto u velikoj evropskoj porodici.

Ova jednoglasna poruka iz Bruxellesa posebno je važna sada, kada svjedočimo kršenju međunarodnog prava, a suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država se dovodi u pitanje ili ugrožava.

Na liderima i institucijama BiH ostaje odgovornost da urade svoj dio posla. Ključni je prioritet brza implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti kako bi parlamenti i druge nadležne institucije mogle odlučno krenuti sa ispunjavanjem uslova za neometan nastavak puta BiH ka punoj integraciji u EU.

To će zahtijevati zajednički angažman svih u BiH. Krajnji cilj je da mlađe generacije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, žive u Evropi bez granica, poručio je Schmidt.

Podijeli ovaj članak