Sattler u Sarajevu pozvao građane da u nedjelju obave svoju dužnost: EU je zajedno s vama u ovome

2 min. čitanja

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i učesnici kampanje “Sve počinje izborom” pokrenuli su danas u Sarajevu instalaciju koja obrojava vrijeme preostalo do održavanja Općih izbora kako bi motivisali građane da iskoriste demokratska prava izlaskom na izbore i glasanjem.

Sattler je izjavio da je učešće građana u izborima veoma važno jer time odlučuju o budućnosti svoje zemlje, a posebno je važno u Bosni i Hercegovini koja se prije šest godina prijavila za članstvo u Evropskoj uniji.

– EU pruža podršku jer smo zajedno s vama u ovome ali i zato što je glavni od 14 prioriteta Evropske komisije koje BiH mora ispuniti upravo demokratija i transparentnost – rekao je Sattler.

Pozvao je bh. građane da u nedjelju odvoje pola sata kako bi izašli na izbore i doprinijeli demokratskom procesu.

Novinarka Kristina Ljevak koja je učestvovala u kampanji istakla je da ona na pravo na izbor gleda kao na obavezu, ali i privilegiju iz feminističke pozicije, zbog činjenice da žene dugo nisu imale pravo glasa i da su se za njega izborile.

Mlada evropska ambasadorica Nejra Gurbeta podcrtala je da je izuzetno važno da mladi ljudi glasaju na izborima, jer oni trebaju biti pokretači promjena u Bosni i Hercegovini.

Osim u Sarajevu, ovakvi događaji održani su danas i u Banjoj Luci i Mostaru, piše Fena.

Podijeli ovaj članak